18:00:42 28.03.2024
Stiri

Sistemul rusesc e putred de la vârf! Cum încearcă Moscova să muşamalizeze scandalul sportivilor dopaţi

Sport 13.01.2020 18:37 Vizualizări1707 Autor: Ziarul National
Sistemul rusesc e putred de la vârf! Cum încearcă Moscova să muşamalizeze scandalul sportivilor dopaţi


Rusia a primit interzis, timp de patru ani, să participe la competiţiile sportive internaţionale, din cauza falsificării unor teste antidoping, dar măsura luată nu pare să fie acceptată de forurile de la Moscova. Cu toate că au fost dovediţi clar că încalcă regulile de fair-play, ruşii joacă la „cacealma” în tentativa lor de a muşamaliza întregul scandal.

Decizia luată în decembrie 2019 a fost deja contestată la finalul anului trecut, iar Curtea de Arbitraj Sportiv va lua hotărârea finală. Primele suspiciuni privind falsificarea testelor antidoping de către Rusia au apărut la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, în 2014. Investigaţia de atunci a demonstrat că autorităţile ruse au prezentat deliberat alte rezultate ale testelor, pentru a ascunde faptul că sportivii au consumat substanţe interzise pentru creşterea performanţelor fizice.

Cinci ani mai târziu, Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) s-a întrunit şi excluderea Rusiei a fost votată în unanimitate. Astfel, sportivii care reprezintă această ţară nu pot participa vreme de patru ani la competiţiile internaţionale. Printre acestea şi Jocurile Olimpice din Tokyo din vară, cât şi „mondialul” de fotbal din Qatar (2022). În ciuda investigaţiilor realizate de diverse organizaţii internaţionale, Rusia continuă să respingă orice acuzaţie la adresa sa şi să condamne Occidentul de acţiuni agresive. Este clar că ruşii nu sunt dispuşi să respecte nici de acum înainte regulamentele internaţionale şi că nu au puterea de a reforma sistemul „otrăvit” pe care l-au finanţat până acum.

„Prea multă vreme dopajul din Rusia a distras atenţia de la sportul curat. I-am oferit Rusiei fiecare oportunitate pentru a-şi rezolva problemele şi a se realătura comunitaţii globale antidoping, însă a ales să continue în postura de înşelăciune şi negare. Ca rezultat, WADA a răspuns în cei mai duri termeni, însă a protejat drepturile sportivilor ruşi care pot dovedi că nu au luat parte la aceste fapte frauduloase”, declara Sir Craig Reedie, directorul executiv al WADA, pe 9 decembrie anul trecut, notează prosport.ro.

Rusia a avut la dispoziţie 21 de zile să facă apel contra deciziei luată de WADA şi a contestat-o pe 27 decembrie, după ce a respins toate acuzaţiile. Fără să aducă argumente solide, ci doar să aprindă „petarde de fum”.

Decizia finală privind sancţiunile aplicate Rusiei stă acum în mâna Curţii Arbitrajului Sportiv, care, în mod firesc, nu ar putea fi alta decât cea iniţială.

Atitudinea Rusiei, care nu pune deloc accent pe respectarea regulilor de fairplay şi nu îşi admite problemele cu legea, arată că este, în continuare, un sistem corupt care investeşte în metode de trişare. În loc să-şi educe sportivii, cetăţenii, să respecte regulamentele internaţionale, Rusia încearcă să eludeze orice regulă şi să acopere sportivii care au picat testele antidoping.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md