/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Năstase, obligat să aducă scuze publice pentru că a instalat crucifixul la MAI

missing
13 ianuarie 2020, ora 12:15

Fostul ministru al Afacerilor Interne Andrei Năstase a fost obligat să aducă scuze publice în termen de zece zile pentru că prin instalarea crucifixului în holul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și a discursului de la eveniment a instigat la discriminare pe criteriul de convingeri religioase. Decizia a fost luată pe 16 decembrie 2019 de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și publicată astăzi.

De asemenea, conducerea MAI a fost obligată să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției și să asigure protecția neutralității serviciului public și a principiului secularismului.

Consiliul a luat act că, prin instalarea crucifixului în holul unei instituții publice însoțită de declarațiile ministrului, precum că “toți cei care poartă uniforma Republicii Moldova nu ar putea mișca nici măcar un grăunte fără puterea lui Dumnezeu și a Sfintei Cruci”, ar constitui acel comportament prin care un demnitar public, prin autoritatea sa, intenționat ar fi încercat să impună „celor care poartă uniforma Republicii Moldova” convingerea religioasă pe care o împărtășește.

Consiliul este de opinia că expunerea simbolurilor religioase în instituțiile publice transmite indirect mesajul precum că toți angajații instituției împărtășesc o anumită religie, ceea ce ar putea deranja din punct de vedere spiritual/emoțional alți angajați ai ministerului, care împărtășesc alte religii inclusiv pe cei atei.

Decizia poate fi contestată, în decurs de 30 de zile de la data comunicării, la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Contactat telefonic Andrei Năstase nu a răspuns pentru a veni cu o reacție în acest caz.

Amintim că pe 15 septembrie 2019, în holul MAI a fost inaugurat un crucifix. La dezvelirea acestuia au fost invitați arhiepiscopii a două mitropolii din Republica Moldova, Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei. Acest fapt a stârnit reacții adverse în rândul unor internauți.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram