‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDupă o scumpire cu până la 60% a prețului la produse, experții prognozează o...

După o scumpire cu până la 60% a prețului la produse, experții prognozează o nouă creștere în 2020

‹ adv ›
‹ adv ›

Inflația anuală în 2019 a fost de 7,5%, cel mai mult scumpindu-se produsele alimentare, mai ales fructele și legumele. Experții prognozează continuarea creșterii prețurilor la aceste produse, dar și la un șir de servicii, a menționat Cornel Ciobanu pentru radiochisinau.md.

În anul curent, prețul la mărfurile agricole va continua să crească, atât din cauza tendințelor înregistrate pe piețele internaționale, cât și a lipsei de viziuni din partea autorităților, a comentat analistul economic Viorel Gârbu.

„Deși suntem o țară agricolă, produsele agricole sunt lidere la scumpiri și acest lucru denotă lipsa viziunilor Ministerului de profil și Guvernului în ansamblu privind dezvoltarea economiei naționale. Cred că există șanse destul de mari ca prețul la produsele agricole să crească și în acest an, deoarece dacă există un context favorabil pentru creșterea prețurilor pe plan internațional, acest lucru se va întâmpla și în Republica Moldova”.

Menționăm că, în anul 2019, prețurile la legume și fructe au crescut cu aproape 60%, conform datelor emise de Biroul Național de Statistică. Pentru anul curent Ministerul Finanțelor a prognozat o rată a inflației de 5,7%. Experții sunt de părere că acesta este un obiectiv realizabil.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii