Spania, cea mai sănătoasă țară din lume: Top zece cele mai sănătoase țări de pe glob

Indicele Bloomberg Global Health a făcut publică lista celor mai sănătoase țări din lume. Indicele este un studiu efectuat printre 163 de țări și este bazat pe variabile precum speranța de viață, factorii de mediu și riscurile pentru sănătate, inclusiv malnutriție, hipertensiune arterială și consum de tutun, scrie Conde Nast Traveler.

Foto: Getty

Top 10 cele mai sănătoase țări din lume

Israel

Israelul are o dietă bogată în legume, pește și grăsimi nesaturate. Conform unui studiu realizat de jurnalul medical The Lancet, țara are cel mai mic număr de decese legate de dietă (colesterol ridicat, diabet de tip 2, etc.) din întreaga lume. Dietele israelienilor se îmbunătățesc de fapt odată cu vârsta, adulții în anii 50 și 60 de ani consumând cele mai sănătoase alimente.

Norvegia

Norvegia își face debutul pe lista din acest an datorită aerului și apei curate, așteptărilor de viață ridicate (83 de ani) și a ratelor scăzute de omucideri.

Singapore

Singapore este una dintre cele mai sănătoase țări din Asia. Oamenii de aici par să-și echilibreze dragostea față de mâncarea hawker cu stiluri de viață active - de fapt, guvernul a înmânat Fitbits gratuite cetățenilor săi în anul 2019.

Australia

Doar o privire la plajele australiene poate indica de ce atât de mulți cetățeni australieni sunt sănătoși și fericiți. Mâncarea locală nu este o tendință - este un mod de viață aici, la fel ca și activitățile în aer liber.

Suedia

Cu o dietă bogată în carbohidrați și grăsimi ridicate, suedezii sunt pe locul doi în țările nordice în ceea ce privește speranța de viață (82 de ani. Pe locul 1 este Norvegia, cu 83 de ani).

50% dintre suedezi se bucură zilnic de plimbări lungi, iar aproape 30 la sută dintre oamenii care trăiesc în oraș circulă regulat cu bicicleta, spre și de la serviciu.

Elveția

Pe lângă faptul că au ceea ce mulți numesc cel mai bun sistem de asistență medicală din lume, elvețienii au, de asemenea, unele dintre cele mai mari speranțe de viață (84 de ani). Alți factori cheie includ apa curată, rata scăzută a criminalității și echilibrul ridicat între viața profesională și cea personală.

Japonia

Datorită unei combinații de exerciții și dietă, Japonia are cea mai vârstnică populație din lume. Oamenii de știință spun că o treime din populația Japoniei are peste 65 de ani, iar prefectura Okinawa ar avea cea mai mare populație de centenari din lume. Practica Okinawan de hara hachi bu (practica de a mâncă până ești 80% sătul), de asemenea, s-a dovedit a promova longevitatea și a reduce prevalența bolilor.

Islanda

S-a scris foarte mult despre Northern Lights și bucătăria nordică și, în cele din urmă, s-a dovedit că ambele au ajutat Islanda să ajungă în topul acestei liste. Cetățenii țării sunt activi și în aer liber, iar o dietă constituită, în mare parte, din fructe de mare proaspete și carne de animale crescute în aer liber, ajută la păstrarea speranței de viață până la 80 de ani, atât la bărbați, cât și la femei.

Italia

Chiar și în țara de pizza și paste, majoritatea cetățenilor duc stiluri de viață active și respectă dietele bogate în uleiuri vegetale și de măsline, ceea ce duce la un nivel mai bun de colesterol și bunăstare generală.

Spania

Spania este oficial cea mai sănătoasă țară din lume. Cetățenii pun accentul pe prospețime și localitate când vine vorba de bucătărie, cu diete axate pe ulei de măsline, legume proaspete, carne slabă și vin roșu. Spaniolii manâncă și mai puțin fast-food, comparativ cu alte țări europene, în afară de Italia.


Pub