image
Sursa foto: facebook.com/olga.bodrug.09

Cine este prima moldoveancă admisă la Universitatea lui George Bush din SUA

Olga Bodrug, născută în Todirești, raionul Ungheni, este prima moldoveancă care a fost admisă la facultatea lui George Bush din Statele Unite: Bush School of Government and Public Service (Școala de Guvernare și Serviciu Public George Bush).

Tânăra studiază începând cu august 2019 un program de masterat în Relații Internaționale – Securitate Națională și Diplomație, finanțat de bursa Fulbright oferită de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Olga a parcurs un drum lung pentru a-și vedea îndeplinit visul de a studia în Statele Unite ale Americii, plecând din Moldova în România, apoi în Croația, destinația finală fiind Universitatea Texas A&M.

După absolvirea Gimnaziului Todirești, Ea a mers la liceu la Iași. Aceasta a fost cea mai grea decizie din viața ei de până atunci, întrucât a trebuit să plece departe de familie și prieteni la numai 15 ani. „A fost sacrificiul necesar pentru un viitor mai bun și pentru a deveni o persoană mai puternică, întrucât a trebuit să mă adaptez cu un loc necunoscut și să iau propriile decizii”, povestește tânăra.

Olga BodrugOlga Bodrug

După absolvirea liceului, Olga a mers la universitate la București pentru a beneficia de mai multe oportunități. Acolo a avut acolo șansa de a face stagii la Parlamentul României, Citibank și Banca Comercială Română.

Mai târziu, Olga a aplicat pentru un program de burse Erasmus oferit de Comisia Europeană pentru a învăța în Croația la un program predat în limba engleză pentru un semestru. Acolo ea a avut posibilitatea de a-și exersa abilitățile de limba engleză atât prin studiile pe care le făcea, cât și prin interacționarea cu oameni din alte țări. Croația i-a deschis Olgăi calea către educația americană, scrie news.ungheni.org.

Olga BodrugOlga Bodrug

„În timp ce învățam în Croația am avut oportunitatea de a participa la competiția globală de afaceri X-Culture. Am cooperat virtual timp de două luni cu studenți din Brazilia, Mexic, Taiwan, Grenada și Statele Unite, reușind să calific pentru prima dată Moldova pentru etapa finală a competiției desfășurată în Miami la Universitatea Johnson & Wales. După ce m-am reîntors în România pentru ultimul an de licență, am căutat oportunități de a studia în Statele Unite ale Americii”, mai spune tânăra.

Olga a aplicat în România la programul de burse Fulbright Student Award, fiind unul dintre doar 14 beneficiari.

Olga BodrugOlga Bodrug

„Când am văzut masterul pe care mi-l doream era la facultatea înființată de George Bush nu mi-a venit să cred. Îmi amintesc că în copilărie urmăream des noutățile cu tatăl meu și că într-una dintre zile l-am întrebat despre George H. W. Bush. Cine ar fi crezut că zece ani mai târziu, voi studia la instituția pe care a fondat-o?!”

Olga afirmă că a fost foarte bine primită în Statele Unite ale Americii. „Am găsit la facultatea lui Bush o comunitate minunată, datorită căreia nu am simțit că sunt peste ocean, la aproape 10.000 de kilometri departe de casă. Atât profesorii, cât și colegii și alți oameni din College Station m-au susținut și mi-au fost ca o familie, în special pentru că știau că sunt foarte departe de casă și nu am pe nimeni dintre rude aici”, spune Olga.

Tânăra mai afirmă că se mândrește că este moldoveancă și că se bucură că poate fi un ambasador cultural al Moldovei, purtând ia și povestind despre țara noastră ori de câte ori are ocazia. Olga spune că cel mai frumos sentiment pentru ea la facultatea lui George Bush este să ureze „Bine ați venit” turiștilor din lumea întreagă care vin să viziteze muzeul și librăria prezidențială a lui George Bush care este chiar lângă facultatea ei, și apoi să le povestească despre Moldova după ce au întrebat-o de unde este recunoscând un accent diferit, mai scrie news.ungheni.org.

Olga BodrugOlga Bodrug

În plus, în februarie 2019 Olga a fost delegat al Moldovei și României la universitatea Harvard, unde a avut ocazia să ne reprezinte atât la competiția „Impact Challenge”, secțiunea Guvernare și Geopolitică, unde s-a clasat pe locul II, cât și la Carnavalul Internațional, unde a prezentat moștenirea comună a celor două țări care au aceeași identitate și stau la baza evoluției sale personale și profesionale.

Olga BodrugOlga Bodrug

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: