Ultima oră! Iranul recunoaște că a doborât, din greșeală, avionul ucrainean

Statul Major al forțelor armate iraniene a recunoscut că zborul 752 al companiei Ukrainian International Airlines, care s-a prăbușit la 8 ianuarie la câteva minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran, a fost doborât din cauza unei erori umane, a anunțat televiziunea de stat Press TV, citat de Digi24.ro

Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS

Avionul de pasageri a fost doborât în mod neintenționat, precizează Press TV.

Într-un mesaj pe Twitter, ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, recunoaște, la rândul său, că „o eroare umană” a dus la catastrofa aviatică.

„O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne a forțelor armate: eroarea umană la momentul crizei generate de aventurismul SUA a dus la dezastru. Profundele noastre regrete, scuze și condoleanțe merg către poporul nostru, către familiile tuturor victimelor și către toate celelalte popoare afectate”, scrie Javad Zarif.

Regimul de la Teheran nu-și asumă însă vina până la capăt și arată cu degetul către americani:

„La câteva ore după operațiunea cu rachete din Irak, zborurile militare americane din jurul granițelor Iranului s-au intensificat și reprezentanții armatei iraniene au raportat că văd ținte aeriene ce se îndreaptă către centre strategice ale Iranului”, se spune într-un comunicat transmis de armata iraniană.

„În aceste condiții sensibile și cruciale, zborul 752 al Ukrainian International Airlines a decolat de pe aeroportul Imam Khomeini și în timp ce făcea mișcări de rotație, aeronava s-a apropiat în mod sensibil de centrul militar al Gardienilor Revoluției la o altitudine și în condiții de zbor care au făcut să pară o țintă ostilă. Din cauza acestor circumstanțe, aeronava a fost lovită neintenționat și din păcate, a dus la moartea multor iranieni și cetățeni străini”, justifică armata iraniană, potrivit comunicatului citat de CNN.

În același timp, președintele iranian, Hassan Rouhani, a transmis într-un mesaj pe Twitter, sâmbătă, că investigația armatei a ajuns la concluzia că rachete trase „din cauza unei erori umane” au provocat prăbușirea avionului ucrainean. „Ancheta internă a forțelor armate a ajuns la concluzia că, în mod regretabil lansarea, din cauza unei erori umane a unor rachete, a cauzat îngrozitoarea prăbușire a avionului ucrainean și a dus la moartea a 176 de oameni nevinovați. Ancheta continuă pentru a identifica și a-i pune sub acuzare pe cei responsabili pentru această mare tragedie și pentru această greșeală de neiertat”.

Declarațiile vin după ce mai mulți lideri mondiali au susținut ipoteza doborârii avionului cu o rachetă sol-aer, „din eroare”.

Amintim că în dimineața zilei de miercuri, 8 ianuarie, un avion ucrainean s-a prăbușit în Teheran. În această tragedie aviatică și-au pierdut viața 176 de persoane din șapte țări ale lumii.


Pub