(video) Andrian Candu, despre anularea contractului de concesionare a Aeroportului: Populism politic

Deputatul democrat, Andrian Candu, susține că anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău ar fi o mare greșeală, iar faptul că Comisia de Anchetă din cadrul Parlamentului, Igor Dodon și Guvernul Chicu au solicitat acest lucru, nu este altceva, decât populism politic.

Foto: UNIMEDIA

Declarațiile au fost făcute de către deputatul PD, Andrian Candu într-un interviu pentru UNIMEDIA.

„Concesiunea aeroportului nu este o chestiune rea. Ea se întâmplă în foarte multe țări, iar dacă să vedem cum arăta aeroportul când era administrat de stat și cum arată astăzi, e cerul și pământul”, argumentează fostul speaker al Parlamentului.

Cât despre solicitările de anulare a contractului de concesionare a Aeroportului din partea Guvernului și a președintelui țării, Candu consideră că „toți fac o mare greșeală. Pun populismul în fața unei decizii economice de dezvoltare. Este mult mai ușor să ieși în fața cetățenilor și să le spui că „luptăm să vină Aeroportul în proprietatea statului”, fiindcă acestea sunt neadevăruri”.

„În primul rând, aeroportul este în gestiunea statului”, explică Andrian Candu. „Statul deține toate proprietățile. Statul este prezent prin securitatea de frontieră, aeronautică, vamă, poliție de frontieră. Să spui că este dat în mâna cuiva este o greșeală. Serviciile aeroportuare sunt concesionate.”

Andrian Candu consideră că decizia de a da în concesiune aeroportul a fost luată în baza unor argumente economice iar dacă la acea vreme nu se luau deciziile respective, astăzi aeroportul ar fi avut o altă soartă, „mult mai rea”.

Anterior, Igor Dodon a declarat că AIC a fost dat ilegal în concesiune „unei grupări criminale și el trebuie să revină înapoi la stat”.

Ulterior, Ion Chicu a declarat că Ministerul Justiției și APP vor întreprinde măsurile necesare de a rezilia contractul cu investitorul, în cazul în care se adeverește faptul că investițiile se fac nu din sursele financiare al investitorului, dar din taxele exagerate pe care le percep „acești monopoliști” de la fiecare cetățean.

Agenția Proprietăți Publice (APP) urmează să finalizeze, până la 1 februarie anul curent, procesul de evaluare a modului în care Avia Invest, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, își îndeplinește obligațiunile, în special cele investiționale.

De menționat că omul de afaceri din Rusia Andrei Goncearenko este beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține 95% din „Avia-Invest”, compania ce administrează Aeroportul Internațional Chișinău. La data de 23 decembrie, NR Investments Limited a anuțat că cedează controlul asupra companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd.


Pub