General iranian: Avionul civil ucrainean a fost confundat cu o rachetă de croazieră. „Operatorul a avut 10 secunde pentru a decide”

Brigadierul-General al Gărzilor Revoluţionare Iraniene, Amir Ali Hajizadeh, a declarat, într-o conferință de presă, că Boeing-ul ucrainean doborât la scurt timp de la decolare în apropiere de Teheran a fost confundat de sistemul local de apărare antiaeriană cu o rachetă de croazieră, relatează CNN.

Foto: ATTA KENARE/AFP/Getty Images

„Sistemul de apărare antiaeriană a fost dislocat la centrul militar al Gărzilor Revoluţionare Iraniene, cu câteva ore înainte de accident, la ora locală 21:00, pe 7 ianuarie (avionul fiind doborât în primele ore ale zilei de 8 ianuarie). Operatorul a observat un obiect în mișcare. Sistemul radio funcționa cu interferențe, rețeaua radar era suprasolicitată și nu avea nicio confirmare din exterior. În această situație, el trebuie să ia o decizie în 10 secunde și, din păcate, a făcut alegerea greșită”, a recunoscut generalul.

Generalul Amir-Ali Hajizadeh, a declarat că, după ce și-a informat superiorii despre faptul că a fost doborât un avion civil, Statul Major General al Forţelor Armate a format propria echipă de investigație, din care a fost exclus.

Hajizadeh a acuzat parțial SUA de coborârea avionului, afirmând că Iranul era deja în alertă maximă în urma avertismentului Statelor Unite, că ar putea putea ataca 52 de baze iraniene, dar și pe fondul ecaladării tensiunilor cu SUA.

El a mai spus că avionul a fost doborât de o rachetă cu rază scurtă de acțiune, aeronava fiind identificată greșit ca o rachetă de croazieră de către un operator al apărării antiaeriene. Totuși, generalul spune că operatorul a încercat să precizeze tipul obiectului zburător, dar nu a reușit să contacteze punctul central de control pentru a obține o confirmare. Deci, a trebuit să aleagă , să tragă, ori nu, și a ales să o facă, a spus Hajizadeh.

Hajizadeh a mai adăugat că armata iraniană a cerut să oprească comunicarea aeriană în timpul atacului cu rachete asupra bazelor militare americane din Irak, dar această cerință nu a fost îndeplinită.

Hajizadeh și-a asumat întreaga responsabilitate pentru accidentul aviatic și a declarat, că odată ce a realizat ce s-a întâmplat, și-a spus: „Mi-aș dori să fiu mort.”

Între timp, administrația de la Kiev a anunțat că a primit de la partea iraniană toate informațiile necesare. „Specialiștii noștri din Iran au primit toate materialele video, foto și alte informații pentru a desfășura ancheta. În baza informațiilor colectate și datorită activității grupului nostru de experți, am înțeles că ancheta va fi obiectivă și se va finaliza în timp scurt. Specialiștii continuă să lucreze pentru a finaliza toate procedurile legale necesare”, au scris reprezentanții președintelui Vladimir Zelenski, într-un mesaj care a însoțit o serie de fotografii de la locul prăbușirii zborului PS 752 al companiei Ukraine International Airlines (UIA).

Imagini de la locul prăbușirii zborului 752, al companiei Ukrainian International Airlines / Sursa:Офіс Президента України
Imagini de la locul prăbușirii zborului PS 752, al companiei Ukrainian International Airlines / Sursa:Офіс Президента України
Imagini de la locul prăbușirii zborului PS 752, al companiei Ukrainian International Airlines / Sursa:Офіс Президента України
Imagini de la locul prăbușirii zborului PS 752, al companiei Ukrainian International Airlines / Sursa:Офіс Президента України
Imagini de la locul prăbușirii zborului PS 752, al companiei Ukrainian International Airlines / Sursa:Офіс Президента України

Astăzi, la trei zile de la tragedia aviatică din apropiere de Teheran, înalții oficiali ai Iranului au recunoscut că zborul PS 752 al companiei Ukrainian International Airlines a fost doborât în mod neintenționat de o rachetă.

Ulterior, președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a cerut Iranului să-și asume pe deplin vinovăția, să-i aducă pe cei vinovați în fața justiției, să plătească despăgubiri și să-și ceară scuze pe canalele diplomatice.

Amintim că avionul ucrainean s-a prăbușit, în dimineața zilei de 8 ianuarie, în apropiere de Teheran. În această tragedie aviatică și-au pierdut viața 176 de persoane din șapte țări ale lumii.


Pub