Alexandr Slusari va expedia anexele raportului Kroll la PG: „Cinci ani Procuratura a mimat investigarea”

Președintele comisiei parlamentare de anchetă privind investigarea fraudei bancare, Alexandr Slusari a declarat că va expedia Procurorului General luni, la prima oră, două anexe ale raportului Kroll, care conțin mai multe nume ale persoanelor implicate în procesul devalizării sistemului bancar, acuzând că procurorii de tergiversarea intenționată a investigației în acest caz.

Foto: UNIMEDIA

Situația, în opinia mea, este mai mult decât ridicolă. Este o confirmare mai mult decât elocventă a faptului capturării justiției în perioada 2014-2019”, a spus Alexandru Slusari într-o postare pe Facebook.

El susține că reprezentantul companiei Kroll în prezența conducerii Băncii Naționale a transmis Procuraturii Anticorupție raportul Kroll 2 cu toate anexele și numele încă la .22 martie 2018. „Acest fapt ne-au confirmat atăt BNM, căt și angajații agenției Kroll, cu care membrii Comisiei de anchetă au avut întâlnirea oficială în iulie 2019.” El spune că comisia de anchetă a obținut cu greu în luna septembrie 2019 toate anexele la raportul Kroll 2 cu lista „eroilor furtului miliardului”.

„Sunt ferm convins că pentru faptul că ancheta jafului bancar a fost tergiversată, iar Procuratura Generală în prezent nu dispune de toate materialele din raportul Kroll 2, trebuie să răspundă penal nu doar Morari, ci și alte persoane-factori de decizii, cum ar fi Bețișor, Harunjen și Popa. Posibil lista celor vinovați este mai mare.” a spus Alexandr Slusari.

El acuză Procuratura că „a mimat investigarea și nu a întors nici un ban din miliardele furate, pe care Guvernul Plahotniuc le-a pus pe umerii cetățenilor în sumă dublă, iar Guvernul Dodon refuză să le scoată”.

„Dacă în foarte scurt timp persoanele nominalizate nu sunt trase la răspundere, putem constata că justiția rămăne amorțită și controlată politic.”, a spus deputatul, adăugând că este de datoria opoziției și a societății civile să menținem presiunea maximală în vederea neadmiterii mușamalizării acestor cazuri, inclusiv prin proteste.”

Alexandr Slusari va transmite anexele din raportul Kroll la Procuratură / Sursa:Alexandr Slusari/Facebook

Vineri, 10 ianuarie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo i-a solicitat preşedintelui Comisiei de anchetă cu privire la elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar şi investigării fraudei bancare din Republica Moldova, Alexandr Slusari, remiterea către Procuratura Generală a listei beneficiarilor finali în dosarul „furtului miliardului”.

Amintim că mai devreme, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a declarat că în Raportul Kroll nu există lista beneficiarilor finali ai „furtului miliardului”, fapt contestat de mai mulți deputați din Republica Moldova.

La sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, Comisia Slusari a primit de la Kroll câteva nume cu beneficiarii furtului miliardului. Printre aceștia se numără ex-liderul PDM, Vlad Plahotniuc, fostul premier Vlad Filat cât și persoane din anturajul său, de asemenea, se regăsesc numele deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova, cărora le-a fost ridicată imunitatea parlamentară.

De menționat că la mijlocul lunii iulie 2019, Renato Usatîi ar fi intrat în posesia integrală a raportului Kroll-2. Liderul PN a publicat pe pagina sa de facebook imagini cu câteva sumare unde în premieră a apărut numele lui Vladimir Plahotniuc.

Totodată, potrivit lui Usatîi, e vorba de partea a doua a raportului Kroll 2, care are circa 60 de pagini și aici ar scrie clar că Plahotniuc este beneficiarul furtului, iar Șor administrator. De asemenea, liderul Partdului Nostru susținea că din documente se demonstrează că Prime TV ar fi fost finanțat din banii furați.


Pub