Corpurile ucrainenilor morți în accidentul aviatic din Iran vor fi repatriate săptămâna viitoare. Rouhani a cerut scuze personal

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a avut o conversație telefonică cu președintele Republicii Islamice Iran, Hassan Rouhani. Conversația a fost inițiată de partea iraniană, spune un comunicat al președinției ucrainene.

Foto: AFP/CNN

La telefon, Hasan Rouhani și-a exprimat condoleanțele pentru cetățenii uciși și familiile acestora ca urmare a prăbușirii zborului PS 752 al companiei aeriene Ukraine International Airlines. El a cerut scuze personal pentru tragedia care a luat 176 de vieți. Șeful Republicii Islamice Iran a recunoscut pe deplin că tragedia s-a produs datorită acțiunilor eronate ale armatei acestui stat.

Rouhani a dat asigurări că toți cei implicați în accident vor fi trași la răspundere, iar grupul de experți ucraineni va primi tot sprijinul necesar pentru a continua cooperarea eficientă atât la nivel juridic, cât și tehnic.

La rândul său, Vladimir Zelenski a declarat că „recunoașterea cauzei dezastrului a deschis calea pentru continuarea investigațiilor fără nicio întârziere și obstrucție. Aștept cu nerăbdare să continuăm cooperarea constructivă cu Iranul, în conformitate cu normele dreptului internațional”.

Președintele Ucrainei a subliniat faptul că echipajul avionului doborât a acționat în conformitate cu regulile și instrucțiunile internaționale de zbor.

El a insistat pe necesitatea identificării și returnării corpurilor cetățenilor ucraineni în patrie cât mai curând posibil.

„Este extrem de important pentru noi ca săptămâna viitoare - până pe 19 ianuarie - cadavrele morților să fie repatriate în Ucraina, pentru ca rudele lor să-și poată lua rămas bun”, a precizat președintele Ucrainei.

Hasan Ruhani a dat asigurări că, chiar în această seară, va face solicitările necesare pentru a face posibilă repatrierea cadavrelor cât se poate de curând.


Pub