Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele CA: „Nu știm încă…

Președintele CA: „Nu știm încă dacă Chaika figurează personal ca acționar la televiziunile din R. Moldova”

Dragoș Vicol, președintele Consiliului Audiovizualului (CA) – autoritatea care reglementează domeniul comunicării audiovizuale din R. Moldova, susține că instituția pe care o conduce cunoaște doar din presă despre faptul că Igor Chaika, fiul milionar al procurorului general al Federației Ruse, a preluat controlul asupra firmelor care dețin posturile de televiziune Accent TV și Primul în Moldova, apropiate Partidului Socialiștilor.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Vicol a declarat că CA nu a fost notificat despre modificările de la cele două televiziuni. 

„În adresa Consiliului Audiovizualului nu a parvenit niciun fel de notificare prin care s-ar certifica faptul că numitul Chaika ar deține o cotă-parte sau ar fi devenit eventual proprietar al respectivului post de televiziune. Informația cu privire la acționariatul dlui Chaika pentru canalul Primul în Moldova noi, cei din Consiliului Audiovizualului, am aflat-o din presă. Nu ne putem pronunța în privința autenticității acestei informații din simplul considerent că nu a venit, deocamdată, niciun fel de notificare. Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, există un termen de până la 30 de zile prin care trebuie să fim informați despre anumite modificări care s-au produs în structura acționariatului”, a declarat Dragoș Vicol.

Președintele CA a evitat să răspundă direct întrebării dacă Igor Chaika, cetățean străin și fiu al procurorului general al Rusiei, ar avea dreptul să obțină controlul asupra a două televiziuni din R. Moldova. 

„Eu aș dori să văd forma și modalitatea pe care o „îmbracă” respectivul demers, dar acest lucru poate fi certificat doar printr-un act administrativ oficial. Aș vrea să văd care este doleanța d-lui sau ceea ce spun actele doveditoare: d-lui intenționează să devină acționar majoritar, acționar minoritar, cine vor fi potențialii acționari?

Deci, deocamdată nu mă pot exprima din niciun punct de vedere, ținând cont de faptul că nu cunosc care este intenția; ceea ce s-a discutat în spațiul mediatic, în spațiul public, pentru noi, deocamdată, rămâne o mare necunoscută, ținând cont de faptul că nu avem niciun act care să probeze prin documente justificative această intenție. Așa că nu vă pot spune”, a mai spus Vicol în timpul interviului pentru Radio Europa Liberă.

Ulerior interviului, Vicol a precizat pentru Media Azi că membrii CA ar urma să vină cu un set de propuneri către comisia parlamentară de mass-media cerând modificarea Codului serviciilor media audiovizuale. Instituția propune ca străinii să nu poată deține mai mult de 50% din acțiuni.

„Vom veni cu anumite propuneri ca cetățenii străini să nu poată deține cote majoritare în acționariatul posturilor de radio și televiziune. Atunci când vorbim de acționarii străini nu vrem să împiedicăm accesul acționarilor care provin din țările ce au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră și, mai ales, celor care provin din spațiul comunitar european. Trebuie să găsim o modalitate prin care să nu discriminăm participarea niciunei părți, dar am vrea să stipulăm concret că ei nu au dreptul să dețină cote majoritare, ceea ce ar însemna că acționariatul persoanelor străine să fie sub 50%”, a explicat Dragoș Vicol pentru Media Azi.

ZdG a scris la sfârșitul lunii decembrie 2019 că Igor Chaika, fiul milionar al controversatului procuror general al Federației Ruse, a intrat în posesia a 51% din compania „Media Invest Service”, astfel preluând de la omul de afaceri Vadim Ciubară cota majoritară din firma care deține posturile Accent TV și Primul în Moldova, dar și din firma care gestionează site-urile mail.ru și ok.ru în R. Moldova.

Contractul prin care Igor Chaika a preluat 51% din „Media Invest Service” de la omul de afaceri Vadim Ciubară a fost semnat la 27 decembrie, scria openmedia.io, la doar o zi după ce președintele R. Moldova, Igor Dodon, declara că cele două posturi TV urmează să aibă proprietari din Rusia.

Postul de televiziune „Primul în Moldova” a început, din toamna anului 2019, să retransmită emisiunile postului de televiziune rusesc „Pervîi Canal”. Accent TV și Primul în Moldova sunt gestionate de „Telesistem TV” SRL, care, din 2015, este proprietatea firmei rusești „Media Invest Service”, fondată și administrată de moldoveanul originar din Bălți Vadim Ciubară, un apropiat al președintelui Dodon.

(Video) Toți oamenii președintelui