00:33:22 20.04.2024
Stiri

Detaliul șocant în cazul avionului ucrainean doborât în Iran. Ce s-a întâmplat cu pasagerii după ce racheta a lovit aeronava

Știri 11.01.2020 16:33 Vizualizări2515 Autor: Ziarul National
Detaliul șocant în cazul avionului ucrainean doborât în Iran. Ce s-a întâmplat cu pasagerii după ce racheta a lovit aeronava Agerpres


Un expert în aviație a declarat, pentru CNN, că majoritatea pasagerilor avionului ucrainean doborât miercuri, din greșeală, deasupra Teheranului, de o rachetă antiaeriană iraniană, au supraviețuit, cel mai probabil, exploziei și că au fost în viață până în momentul în care aeronava s-a lovit de sol.

„Sunt imagini greu de privit”, a declarat expertul în aviație David Soucie. „Explozia pe care o vedem în aer nu este a avionului propriu-zis, ci provine de la racheta care explodează în apropierea aeronavei și împrăștie schije în zonele critice ale acesteia, precum rezervoarele de combustibil și motorul”.

Expertul a precizat că rămășițele avionului doborât nu s-au împrăștiat pe o suprafață mare, ceea ce indică faptul că acesta nu s-a dezintegrat în aer și că era relativ „întreg” atunci când s-a lovit de sol.

„În mod tragic, trebuie să recunoaștem că la bord erau oameni încă în viață când avionul s-a prăbușit”, a declarat Soucie. „Schijele rezultate în urma exploziei rachetei antiaeriene ar fi putut penetra fuselajul și ucide câțiva pasageri, dar erau prea puține pentru a-i omorî pe toți. E greu să ne imaginăm prin ce au trecut pasagerii, după explozia rachetei”.

Publicația New York Times a subliniat că „cei de la bordul aeronavei au trecut prin momente oribile în ultimele lor clipe de viață”: mai întâi, explozia rachetei, care a împrășiat schije și resturi de fuselaj în interior, apoi încercarea, fără succes, a întoarcerii avionului spre aeroport, urmată de prăbușire.

Menționăm că Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi-a asumat sâmbătă „responsabilitatea totală” pentru doborârea avionului ucrainean de pasageri miercuri, la Teheran, a declarat Amir Ali Hajizadeh, şeful Forţei aerospaţiale a acestei armate ideologice, transmit AFP şi Reuters, preluată de Agerpres.

„Asum responsabilitatea totală” în această catastrofă, a afirmat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii de stat. „Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident”, a adăugat el.

Amir Ali Hajizadeh a precizat că avionul Boeing a fost identificat în mod greşit drept rachetă de croazieră şi a fost doborât cu o rachetă cu rază scurtă.

Generalul a explicat că operatorul rachetei care a doborât avionul Boeing a deschis focul fără să fi putut obţine confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui „bruiaj” de telecomunicaţii. Soldatul a luat avionul drept o rachetă de croazieră şi a avut 10 secunde pentru a decide. „Putea decide să tragă sau să nu tragă, (dar) a luat decizia greşită'”, a adăugat Hajizadeh.

Potrivit acestuia, „a fost vorba de o rachetă cu rază scurtă de acţiune care a explodat aproape de avion”, iar aceasta explică cum avionul a putut continua să zboare.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forţelor armate ale ţării să remedieze orice „neglijenţă” şi să facă tot ce este necesar „pentru evitarea repetării unui astfel de accident”, după ce Gardienii Revoluţiei au recunoscut doborârea din greşeală a avionului ucrainean.

Conform agenţiei Fars, apropiată ultraconservatorilor, ayatollahul Khamenei a fost informat vineri că tragedia avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines a fost provocată de o „eroare umană”, iar el a ordonat ca adevărul să fie făcut public. Totodată, ayatollahul a prezentat „sincere condoleanţe” familiilor victimelor acestui „accident întristător”.

La Kiev, s-a anunţat sâmbătă că preşedintele Volodimir Zelesnki va avea o discuţie telefonică cu omologul său iranian Hassan Rouhani în cursul după-amiezii. Preşedinţia ucraineană a declarat că este sigură că „ancheta va fi promptă şi obiectivă”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md