17:25:08 28.03.2024
Stiri

Slusari îl anunță pe procurorul Stoianoglo că „luni, la prima oră” îi va expedia lista din raportul Kroll cu beneficiarii jafului bancar: „Situația este mai mult decât ridicolă”

Politică 11.01.2020 16:48 Vizualizări4302 Autor: Ziarul National
Slusari îl anunță pe procurorul Stoianoglo că „luni, la prima oră” îi va expedia lista din raportul Kroll cu beneficiarii jafului bancar: „Situația este mai mult decât ridicolă”


Procurorul general Alexandr Stoianoglo i-a trimis vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Stoianoglo, un demers prin care îi solicită să-i trimită „lista beneficiarilor finali” ai fraudei bancare, întrucât dânsul nu a găsit-o în raportul „Kroll 2”, ridicat de procurori încă în martie 2018.

Drept răspuns, Slusari, care a fost președinte al Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova şi investigării fraudei bancare, susține că îi va expedia „luni, la prima oră” procurorului general documente cu „nume ale persoanelor implicate în procesul devalizării sistemului bancar”.

CITIȚI și Procurorul general Stoianoglo cere de la Slusari LISTA beneficiarilor FINALI ai fraudei bancare: „Raportul Kroll 2 NU conține un document cu o listă exhaustivă a beneficiarilor finali”

„Luni, la prima oră, voi expedia procurorului general două anexe din raportul Kroll, care conțin mai multe nume ale persoanelor implicate în procesul devalizării sistemului bancar, care demult sunt arhicunoscute. Situația, în opinia mea, este mai mult decât ridicolă. Este o confirmare mai mult decât elocventă a faptului capturării justiției în perioada 2014-2019. Pe 22 martie 2018, reprezentantul companiei Kroll, în prezența conducerii Băncii Naționale, a transmis Procuraturii Anticorupție raportul Kroll 2 cu toate anexele și numele. Acest fapt ni l-au confirmat atât BNM, cât și angajații companiei Kroll, cu care membrii Comisiei de anchetă au avut o întâlnire oficială în iulie 2019. După eforturi suplimentare, Comisia de anchetă a obținut, pe 20 septembrie 2019, toate anexele la raportul Kroll 2 cu indicarea „eroilor" furtului miliardului”, a scris Slusari pe Facebook.

CITIȚI și DOC // Cum a fost pregătită operațiunea și cum a fost sustras MILIARDUL din sistemul bancar al R. Moldova? Slusari: „Beneficiari au fost grupările Plahotniuc, Șor și Filat”

Deputatul se arată ferm convins că ancheta jafului bancar a fost tergiversată, iar Procuratura Generală nu dispune în prezent de toate materialele din raportul „Kroll 2”.

„Trebuie să răspundă penal nu doar Morari, ci și alte persoane-factori de decizie, cum ar fi Bețișor, Harunjen și Popa. Posibil lista celor vinovați este mai mare. Cinci ani Procuratura a mimat investigarea și nu a întors niciun ban din miliardele furate, pe care Guvernul Plahotniuc le-a pus pe umerii cetățenilor în suma dublă, iar Guvernul Dodon refuză să le scoată. Dacă în foarte scurt timp persoanele nominalizate nu sunt trase la răspundere, putem constata că justiția rămăne amorțită și controlată politic.

Aceeași regulă este valabilă și pentru alte dosare de rezonanță de genul finanțării lui Dodon din străinătate, Aeroport, răpirea profesorilor turci, privatizări și concesionări ilicite, Arena Națională, persecutarea activiștilor civici și politici și multe altele. Datoria opoziției și a societății civile este să menținem presiunea maximală în vederea neadmiterii mușamalizării acestor cazuri, inclusiv prin proteste”, susține Alexandru Slusari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md