/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Chiar dacă tarifele au crescut, unii șoferi spun că oricum nu vor avea suficienți bani pentru a-și moderniza microbuzele pentru condiții de timp „confort”

10 ianuarie 2020, ora 22:17

După decizia de majorare a tarifelor la călătoriile interurbane, autoritățile se pregătesc pentru etapa împărțirii microbuzelor în două categorii de confort. Pentru aceasta, în țară vor activa un număr mai mare de stații de testare. Procesul ar urma să se încheia la toamnă. Chiar și așa, unii șoferi spun că deși au fost majorate tarifele, oricum nu vor avea bani să investească în modernizarea vehiculelor.

Responsabilitatea a căzut pe umerii Agenției Naționale Transport auto, care are și un orar pentru încadrarea unităților de transport în categorii de confort. Prima perioadă va începe pe 1 februarie și va dura până în prima zi a lunii aprilie, iar tot procesul se va încheia pe 1 octombrie.

Deși au rămas câteva săptămâni, unii șoferi de microbuze afirmă că încă nu sunt gata să ofere confort: „Sunteți gata să treceți în categoria „confort” și să le creați pasagerilor cele mai bune condiții? Clar că nu suntem. De ce? Nu corespund mașinile. Acești bani nu o să vă ajungă să cerați condiții? Clar că nu. Cinci le s-a mărit”.

Alții, în schimb, s-au lăudat că oferă condiții bune chiar și în prezent. Un microbuz mai diferit l-am găsit și noi, la Gara Auto Centru, pe ruta Ștefan-Vodă: „Cu așa condiții, cât de cât bune, bani trebuie foarte mulți. Pasagerii iarna nu îngheață, vara nu transpiră”; „E bine. Puteți să urcați să vedeți. Iarna se încălzește? Da. Eu stau în costum de baie. Serios”.

Cei mai mulți dintre călători se arată sceptici că vor avea parte de condiții mai bune, după majorarea tarifelor la transport: „Am venit cu autobuzul. La ușa din mijloc îmi înghețau picioarele. Dacă s-a ridicat prețul, le-am spus să facă și condiții”; „Călătorul trebuie să se simtă confortabil la prețul de astăzi, să ne încapă. Să încapă genunchii care-i batem până ajungem”; „În fiecare dimineață mă pornesc la serviciu, cremuit, frumos, dar când ieși…”.

Din cele o sută de stații de testare tehnică din țară, doar 20 la sută sunt gata să determine categoriile de confort din unitățile de transport.

IULIAN POSTICĂ, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL ECONOMIEI: „Nu cred că va fi posibil în fiecare raion, dar în săptămânile imediat următoare numărul stațiilor se va dubla. Săptămâna viitoare vom avea și o ședință cu experții stațiilor pentru a le explica procedura”.

Conform așteptărilor, pentru prima categorie de confort, microbuzele trebuie să aibă iluminare interioară, loc pentru bagajul de mână, iar scaunele să fie moi și tapițate. Pentru confort plus, unde tariful a fost majorat și mai mult, microbuzele trebuie să ofere spații mai mari între scaune, perdele, aer condiționat și multe alte servicii. Vehiculele ce nu se vor încadra în vreo categorie nu vor fi lăsate pe rute. În țară, activează peste 500 de operatori de transport, iar rutele interurbane depășesc numărul de 720.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram