/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

Iranul a recunoscut că avionul ucrainean a fost doborât „din greșeală” de o rachetă. Declarația președintelui  Zelensky

missing
11 ianuarie 2020, ora 09:44

Avionul companiei „Ukrainian International Airlines” a fost doborât de o rachetă din cauza unei „erori umane”. Anunțul a fost făcut în această dimineață de Statul Major al forțelor armate ale Iranului.

Autoritatea spune că avionul a fost doborât din greșeală, fiind luat drept obiect inamic, după ce aeronava și-a schimbat cursul de zbor revenind spre aeroport, în aceeași direcție fiind și Centrul militar al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice.

„Cauza catastrofei avionului ucrainean a fost o eroare umană, admisă în situație de criză din cauza „aventurismului” SUA. Condoleanțe profunde și scuze poporului nostru și familiilor tuturor victimelor din celelalte state”, a scris ministrul iranian de Externe, Javad Zarife, pe pagina sa de Twitter, citat de Unian.ua.

Autoritățile iraniene promit că cei care se fac vinovați de tragedie vor fi pedepsiți.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a reacționat și a apreciat faptul că s-a spus adevărul, care se voia a fi ascuns.

Dimineața nu a fost bună, dar a adus adevărul. Înainte de încheierea muncii comisiei internaționale, Iranul și-a recunoscut vina. Dar noi insistăm pe recunoașterea deplină a vinovăției. Așteptăm de la Iran tragerea la răspundere a vinovaților, repatrierea corpurilor victimelor, achitarea unor compensații familiilor și anunț oficial prin canalele diplomatice”, a declarat Zelensky.

Șeful statului ucrainean a precizat că echipa de specialiști care a plecat la Teheran pentru a investiga catastrofa aviatică își va continua munca până la stabilirea tuturor circumstanțelor accidentului.

Amintim că un avion de pe cursa Teheran -Kiev s-a prăbușit pe 7 ianuarie, la scurt timp după ce decolase de pe aeroport. La bord se aflau 176 de oameni. Nimeni nu a supraviețuit.

 

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram