image
Sursa foto: Anadolu Agency

Ce face cutia neagră și cum ar putea rezolva misterul prăbușirii avionului din Iran

Cutia neagră este un element esențial în determinarea cauze unui accident aviatic și ne-ar putea ajuta să aflăm de ce s-a prăbușit acel avion din Iran.

Un avion operat de compania de zbor Ukraine International Airlines s-a prăbușit miercuri, 8 ianuarie, la scurt timp de la decolare, în timpul unui zbor între Teheran și Kiev.

Toți cei 176 de pasagerii care se aflau la bord au murit. Dintre aceștia, 78 erau iranieni, 63 canadieni, 11 ucraineni (inclusiv nouă membri ai echipajului), 10 suedezi, șapte afgani, patru britanici și trei germani.

Cauza prăbușirii nu a fost determinată cu exactitate încă. Inițial, autoritățile iraniene au declarat că ar fi fost vorba de niște probleme tehnice ale avionului Boeing 737-800. Cutia neagră a acestui avion prăbușit în Iran a fost recuperată.

Totuși, noi informații arată că, de fapt, avionul ar fi fost lovit de două rachete antiaeriene iraniene. Oficiali din Statele Unite și Canada susțin că mai multe dovezi arată că avionul ar fi fost doborât, din greșeală, chiar de către Iran.

Avionul s-a prăbușit la doar câteva ore după ce Iranul a atacat două baze militare ale SUA din statul vecin, Irak. Acesta a fost răspunsul statului la atacul cu dronă din partea Statelor Unite care l-a ucis pe cel mai important general al țării, Qasem Soleimani.

Cauza accidentului este încă investigată. Iranul și Ucraina sunt cele care conduc ancheta.

Un videoclip a cărui sursă nu a fost verificată a apărut în mediul online, în care pare să vedem că, într-adevăr, avionul a fost lovit de o rachetă.

Ce este cutia neagră din avion care ar putea rezolva misterul din Iran

Autoritățile au reușit să recupereze cutia neagră a avionului, iar aceasta se află acum în posesia Iranului. Totuși, aceștia au menționat că a fost deteriorată.

În mod obișnuit datele stocate de cutiile negre sunt analizate de producătorii lor, în cazul unui accident. Totuși, Ali Abedzadeh, șeful Organizației Aviației Civile din Iran a anunțat că aceste date nu vor fi trimise nici către Boeing, nici către Statele Unite. E posibil ca aceștia să le permită accesul investigatorilor ucraineni.

Dar ce este o cutie neagră dintr-un avion și cum pot datele din interiorul acesteia să rezolve misterul?

În esență, o cutie neagră este un dispozitiv de înregistrare extrem de protejat, de tipul unui hard disk sau un card de memorie. Aceasta înregistrează toate datele relevante din timpul unui zbor: include informații precum linia de zbor, altitudinea, locația aeronavei, viteza, temperatura motorului sau evacuarea.

De asemenea, înregistrează și toate conversațiile din interiorul cabinei în care se află piloții, anunțurile automate ale computerului, traficul radio, dar și discuțiile cu echipajul și anunțurile piloților către pasageri.

E absolut necesar pentru cutia neagră din orice avion, inclusiv cel care a decolat din Iran, să poată rezista unei serii variate de accidente aviatice, scrie Playtech.

Înainte ca acestea să ajungă pe un avion sunt supuse mai multor teste. Astfel, acestea sunt testate printr-un impact cu un zid de beton, la o viteză de 750 de kilometri pe oră, o greutate de 2,25 tone pentru cinci minute, o temperatură de 1.1000 grade Celsius pentru o oră, dar și presiune a aperi la adâncimi de până la 6.000 de metri.

E interesant de știut și faptul că, de fapt, o astfel de cutie neagră nu este neagră, ci portocalie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: