(video) Mai mulți lideri mondiali susțin că avionul ucrainean a fost doborât de o rachetă sol-aer. „Posibil accidental”

Dovezile sugerează faptul că avionul de linie ucrainean, care s-a prăbuşit miercuri în apropiere de Teheran cu 167 de oameni la bord, a fost „doborât de o rachetă iraniană sol-aer”, probabil dintr-o eroare, a afirmat premierul canadian Justin Trudeau. La scurt timp, și premierul britanic Boris Johnson a anunțat că susține această ipoteză, informează BBC.

Foto: Justin Trudeau/Twitter

„Avem informații din mai multe surse, atât din partea aliaților noștri cât și de la propriile noastre servicii secrete. Dovezile indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă antiaeriană iraniană”, a declarat Justin Trudeau, într-o conferință de presă.

Preşedintele american Donald Trump a declarat, puţin mai devreme, că are „îndoieli” cu privire la ipoteza unei defecţiuni mecanice.

Mass-media americană a speculat că în momentul accidentului avionul ar fi putut fi confundat un avion de război american, întrucât Iranul era pregătit pentru posibile atacuri din partea SUA.

Sateliţi americani, destinaţi să urmărească lansările de rachete, au detectat tirul interceptorului iranian cu rază scurtă de acţiune. Agenţiile de informaţii americane au interceptat ulterior comunicaţii iraniene confirmând că sistemul SA-15 făcuse să cadă avionul de linie ucrainean, conform New York Times.

Anterior, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, a declarat că experții ucraineni au luat în calcul mai multe versiuni ale prăbușirii avionului Boeing 737, de pe ruta Teheran-Kiev, inclusiv ipoteza unui atac cu o rachetă Tor, fabricată în Rusia și vor căuta posibile resturi ale acesteia la locul accidentului.

La scurt timp după accident, a fost instituită o comisie pentru investigarea dezastrului care a ajuns joi la Teheran. Grupul de lucru este format din 45 de persoane și include specialiști care participă la investigația internațională privind doborârea avionului malaezian Boeing MH-17, la 17 iulie 2014, pe teritoriul Ucrainei.

Amintim că în dimineața zilei de miercuri, 8 ianuarie, un avion ucrainean s-a prăbușit în Teheran. În această tragedie aviatică și-au pierdut viața 176 de persoane din șapte țări ale lumii.


Pub