Iranul acuză de „război psihologic” împotriva țării sale, după ce mai multe state susțin că avionul ucrainean ar fi fost lovit de rachetă

Iranul consideră versiunea potrivit căreia Boeing-737 ucrainean a fost doborât de o rachetă drept un „război psihologic” împotriva țării sale. Aceasta a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului iranian, Ali Rabei, relatează Reuters.

Foto: https://iranintl.com/

Iran a îndemnat ca toate părțile ce au avut de suferit de pe urma prăbușirii avionului, inclusiv SUA, să participe la investigarea cutiei negre a avionului ucrainean, pentru a stabili versiunea corectă de la care s-a produs tragedia aviatică.

„Toate aceste rapoarte sunt un război psihologic împotriva Iranului ... toate acele țări ai căror cetățeni au fost la bordul avionului pot trimite reprezentanți și îndemnăm Boeing-ul să-și trimită reprezentantul pentru a se alătura procesului de investigare a cutiei negre”, a declarat purtătorul de cuvânt iranian.

Amintim că premierul canadian Justin Trudeau susține că avionul ucrainean s-a prăbușit, după ce a fost lovit de o rachetă sol-aer, de către forțele iraniene. Această ipoteză a fost susținută de premierul britanic Boris Johnson, dar și președintele american Donald Trump, care a pus primul la îndoială prezumția că avionul ar fi căzut din cauza unor probleme tehnice.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, a declarat că experții ucraineni au luat în calcul mai multe versiuni ale prăbușirii avionului Boeing 737, de pe ruta Teheran-Kiev, inclusiv ipoteza unui atac cu o rachetă Tor, fabricată în Rusia și vor căuta posibile resturi ale acesteia la locul accidentului.

La scurt timp după accident, a fost instituită o comisie pentru investigarea dezastrului care a ajuns joi la Teheran. Grupul de lucru este format din 45 de persoane și include specialiști care participă la investigația internațională privind doborârea avionului malaezian Boeing MH-17, la 17 iulie 2014, pe teritoriul Ucrainei.

Amintim că în dimineața zilei de miercuri, 8 ianuarie, un avion ucrainean s-a prăbușit în Teheran. În această tragedie aviatică și-au pierdut viața 176 de persoane din șapte țări ale lumii.


Pub