(video) Bellingcat și NY Times au verficat o înregistrare care ar surprinde doborârea avionului ucrainean. Care sunt concluziile

Publicația New York Times afirmă că experții săi au autentificat un videoclip făcut public pentru prima oară de către un activist de origine iraniană, Nariman Gharib, pe Twitter. Se presupune că înregistrarea a surprins momentul în care o rachetă a lovit un avionul ucrainean Boeing 737, prăbușit în apropiere de Teheran.

Foto: NY Times

Potrivit ziarului, filmarea, care ar fi surprins momentul coliziunii unei rachete cu avionul de pasageri, a fost realizată în satul Parand, lângă Teheran, în zona în care avionul ucrainean a încetat să mai comunice. Același lucru a fost confirmat și de anchetatorii independenți din echipele Bellingcat și Conflict Intelligence.

Din înregistrare se vede că în momentul în care racheta a lovit avionul, a avut loc o mică explozie, dar avionul de pasageri a continuat să zboare încă câteva minute. Apoi, potrivit The New York Times care face referință la alte înregistrări video, avionul s-a îndreptat către aeroport, după care a explodat și s-a prăbușit.

Experții Bellingcat au declarat că, măsurând timpul din momentul în care a fost văzută explozia și până a ajuns sunetul la cameră, au putut estima distanța până la locul impactului (cercul roșu) și au putut face o relaționare indirectă cu geolocalizarea camerei pe care s-a filmat videoclipul și traiectoria de zbor al avionului PS752 (preluată de pe FlightRadar24 ).

Administraţia din Iran a respins speculaţiile că ar fi doborât avionul de pasageri ucrainean, catalogând aceste idei drept „fără sens”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului iranian, Ali Rabei, a declarat că versiunea potrivit căreia Boeing-737 ucrainean a fost doborât de o rachetă drept un „război psihologic” împotriva Iranului și a îndemnat ca toate părțile ce au avut de suferit de pe urma prăbușirii avionului, inclusiv SUA, să participe la investigarea cutiei negre a avionului ucrainean, pentru a stabili versiunea corectă de la care s-a produs tragedia aviatică.

Până azi, mai multe voci din politica mondială au admis faptul că avionul de linie ucrainean, care s-a prăbuşit miercuri în apropiere de Teheran cu 167 de oameni la bord, a fost „doborât de o rachetă iraniană sol-aer”. Despre acest lucru a anunțat premierul canadian Justin Trudeau, dar și premierul Britanic, Boris Johnson.

Anterior, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, a declarat că experții ucraineni au luat în calcul mai multe versiuni ale prăbușirii avionului Boeing 737, de pe ruta Teheran-Kiev, inclusiv ipoteza unui atac cu o rachetă Tor, fabricată în Rusia și vor căuta posibile resturi ale acesteia la locul accidentului.

La scurt timp după accident, a fost instituită o comisie pentru investigarea dezastrului care a ajuns joi la Teheran. Grupul de lucru este format din 45 de persoane și include specialiști care participă la investigația internațională privind doborârea avionului malaezian Boeing MH-17, la 17 iulie 2014, pe teritoriul Ucrainei.

Amintim că în dimineața zilei de miercuri, 8 ianuarie 2020, un avion ucrainean s-a prăbușit în apropiere de Teheran. În această tragedie aviatică și-au pierdut viața 176 de persoane din șapte țări ale lumii.


Pub