Rusia: 16 angajați FSB, demiși pentru că au filmat atacul armat de la sediul central din centrul Moscovei

16 angajați ai biroului central al FSB, care au filmat atacul armat de la sediul Serviciului Federal de Securitate din Moscova, de la sfârșitul lunii decembrie, au fost concediați, scrie Meduza, citând surse din cadrul FSB.

Foto: Шамиль Жуматов/Reuters

Două surse diferite din cadrul serviciilor secrete ruse, au confirmat pentru site-ul de știri Meduza faptul că 16 angajați au fost sancționați pentru că au filmat evenimentele din seara zilei de 19 decembrie din preajma sediului central al FSB, când cel puţin trei persoane au murit într-un atac armat.

O altă sursă a site-ului de știri Meduza, a declarat că angajații nu au fost concediați încă, ci doar au fost suspendați. Totuși, aceștia au fost constrânși să scrie cereri de concediere din proprie inițiativă, în conformitate cu revendicările unei comisii de anchetă internă create la ordinul directorului FSB.

Ca motiv oficial al concedierilor a servit faptul că angajații erau obligați să oprească smartphone-urile personale la intrarea în clădirea FSB, explică o sursă din serviciile secrete ruse a publicației Meduza.

Potrivit unei surse a site-ului Znak.com, doar cinci angajați ai biroului central au fost disponibilizați. „Sancționați au fost atât cei care au filmat videoclipul și l-au distribuit pe WhatsApp, cât și cei care au transmis înregistrările insituțiilor de presă”, spune sursa, care a precizat că nu este vorba despre angajați obișnuiți, ci despre oficialii de securitate cu „poziții înalte”.

Amintim că în seara zilei de 19 decembrie, 2019, un individ înarmat cu o mitralieră a deschis focul în apropierea sediului FSB, în zona Lubianka din Moscova. În urma atacului, au murit trei persoane - 2 ofițeri de securitate și atacatorul. Alte cinci persoane au fost rănite.


Pub