Un moldovean, răpit de structurile de la Tiraspol, în timp ce se afla în vizită la familia sa, în stânga Nistrului

Un tânăr care a evadat, în 2015, din structurile paramilitare din stânga Nistrului, a fost răpit din propria casă din localitatea Pervomaisc, din regiunea transnistreană, la 18 decembrie curent, atunci când a mers să-și viziteze rudele. Informațiile au fost făcute publice de Asociația Promo-LEX, care a mediatizat și situația de acum 4 ani.

Potrivit Promo-LEX, în august 2015, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, tânărul a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale. El a trecut înot râul Nistrul și a mers trei zile pe jos până la Chișinău, în uniforma sa militară și în șlapi, pentru că nu a mai suportat umilințele și bătăile la care era supus. Pentru că a evadat și a îndrăznit să vorbească despre condițiile și tratamentul inuman de care a avut parte, administrația de facto de la Tiraspol i-a pornit un „dosar penal”.

Aflându-se la Chișinău, Alexandru Rjavitin a beneficiat de asistența Asociației Promo-LEX, fiind ajutat să-și confirme cetățenia Republicii Moldova și să-și perfecteze actele respective. Din cauza circumstanțelor create, el a evitat să meargă la familia sa rămasă în Transnistria, însă în acest an, le-a făcut o vizită rudelor. La 18 decembrie, în jurul orei 20:00, el a dispărut. Din cele aflate de rude de la persoane terțe, tânărul ar fi fost răpit de către structurile de forță ale administrației de la Tiraspol, și acum este deținut în „Izolatorul de detenție provizorie al miliției din Tiraspol”.

Din cauza riscului de a fi supus unui tratament degradant și inuman, Promo-LEX vine cu un șir de solicitări către autoritățile Republicii Moldova și cere Biroului pentru Reintegrare și Avocatului Poporului (Ombudsman), să întreprindă acțiuni prompte de stabilire a locului detenției lui Alexandru Rjavitin și a motivelor reținerii, stării deținutului și condițiilor de detenție, precum și să identifice în regim de urgență posibilități de a vizita locul de detenție, pentru o întrevedere de documentare a cazului său.

De asemenea, prim-ministrului Ion Chicu și președintelui Igor Dodon li se solicită să întreprindă acțiuni prompte în vederea eliberării imediate și necondiționate din detenție ilegală a lui Alexandru Rjavitin.

Totodată, Procuratura Generală ar urma să investigheze cazul prin prisma prevederilor Codului Penal, iar misiunile diplomatice - să monitorizeze situația respectării drepturilor tânărului și să susțină demersurile rudelor și ale avocaților Asociației Promo-LEX.

Promo-LEX recomandă tuturor locuitorilor din stânga Nistrului care bănuiesc că se află în vizorul așa ziselor instituții de forță transnistrene să evite vizitarea rudelor și intrarea pe acest teritoriu.


Pub