Ministrul de externe ucrainean susține că SUA a remis Ucrainei „date importante” cu privire la prăbușirea avionului de tip Boeing

SUA i-au remis vineri preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski „date importante” cu privire la prăbuşirea avionului Boeing al companiei Ukraine Airlines International (UAI) în Iran, a comunicat diplomaţia de la Kiev, transmite AFP, citează Agerpres.

Foto: https://moldova.europalibera.org/

„Împreună cu preşedintele Vladimir Zelenski, (ne-)am întâlnit cu reprezentanţi americani” şi „am primit date importante care vor fi procesate de analiştii noştri”, a transmis pe Twitter ministrul de externe ucrainean, Vadim Pristaiko, fără a face alte precizări.

Zelenski urmează, de altfel, să discute pe acest subiect la ora locală 15:00 (13:00 GMT) cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Preşedintele ucrainean le-a solicitat Statelor Unite, Canadei şi Marii Britanii elementele care ar indica, potrivit acestora, că aeronava de pasageri a fost doborâtă de un tir de rachetă sol-aer iranian.

Avionul s-a prăbuşit miercuri la două minute de la decolarea de pe aeroportul internaţional din Teheran, cu destinaţia Kiev. În catastrofă au murit toţi cei 176 de oameni aflaţi la bord, în majoritate cetăţeni iranieni şi canadieni, dar şi 11 ucraineni.

Prăbuşirea a survenit la scurt timp după tirurile cu rachete executate de Iran împotriva unor baze utilizate de armata americană în Irak.

Amintim că ieri, Ucraina a precizat că examinează mai multe ipoteze privind prăbușirea avionului ucrainean pe teritoriul Teheranului. Potrivit Consiliului ucrainean de Securitate avionul s-ar fi putut prăbuși din cauza coliziunii avionului cu o rachetă antiaeriană, posibil Tor, sau cu un alt obiect zburător, distrugerea și explozia motorului din motive tehnice, precum și alte ipoteze. Într-un final, Ucraina a menționat că nu exclude faptul că avionul ar fi fost doborât de o rachetă, iar mai mulți actori mondiali au susținut prezumția precum că avionul ar fi fost doborât din greșeală de către Teheran cu o rachetă sol-aer.

Ulterior, autoritățile iraniene au declarat că se încearcă un „război psihologic” împotriva țării sale, susținând această ipoteză și a îndemnat ca toate părțile ce au avut de suferit de pe urma prăbușirii avionului, inclusiv SUA, să participe la investigarea cutiei negre a avionului ucrainean, pentru a stabili versiunea corectă de la care s-a produs tragedia aviatică.

La scurt timp după accident, a fost instituită o comisie pentru investigarea dezastrului care a ajuns joi la Teheran. Grupul de lucru este format din 45 de persoane și include specialiști care participă la investigația internațională privind doborârea avionului malaezian Boeing MH-17, la 17 iulie 2014, pe teritoriul Ucrainei.


Pub