Omorul de la Costești: Minorul suspectat, plasat în arest preventiv: Învinuit de vătămare intenționată gravă a sănătății și huliganism, riscă până la 20 de ani de închisoare cumulativ

Minorul în vârstă de 16 ani, suspectat că ar fi implicat în omorul tânărului de la Costești, raionul Ialoveni, în noaptea de Anul Nou, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Procurorii îl învinuiesc de vătămare intenționată gravă a sănătății, care a dus la decesul victimei, precum și pentru huliganism.

Foto: zdg.md

Astfel, pentru omor, dacă-i va fi dovedită vinovăția în fața judecătorilor, minorul riscă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen între 12 și 15 ani, iar pentru huliganism comis de două persoane, poate fi pedepsit suplimentar cu amendă între 37.500 lei și 67.500 lei sau închisoare de până la 5 ani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur, în cazul tânărului de 21 de ani, procurorii au decis recalificarea învinuirii.

Astfel, ca urmare a decesului victimei, procurorii îl învinuiesc pe tânăr de vătămare intenționată gravă a sănătății, care a provocat decesul victimei, precum și de huliganism agravat. Pentru prima infracțiune, dacă îi va fi dovedită vinovăția în fața judecătorilor, acesta riscă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen între 12 și 15 ani, iar pentru a doua – între 3 și 7 ani.

„În cazul minorului de 16 ani care este implicat în infracțiune, acesta a avut calitatea de bănuit, până la înaintea învinuirii lui de către procurori. În acest sens, procurorii au efectuat în ziua de vineri acțiuni de urmărire penală, i-au înaintat învinuirea, iar la prezentarea minorului în fața judecătorului de instrucție, la solicitarea procurorilor, a fost dispusă aplicarea arestului preventiv pentru un termen de 30 de zile”, a precizat Emil Gaitur.

La această etapă, din fișa medicală a victimei este cunoscut faptul că decesul a survenit contuziei cerebrale grave.

Procuratura Generală a menționat că suplimentar, a fost numită o expertiză medico-legală.

Amintim că Tânărul în vârstă de 20 de ani a fost bătut cu o cruzime ieșită din comun în seara de Revelion, de niște consăteni. După cinci zile de comă, victima a murit pe patul de spital.

Rudele tânărului decedat au acuzat Serviciul de Urgență și Poliția de ineficiență. Potrivit acestora, serviciile de urgență au fost solictate de două ori. Inițial, un tânar ar fi sunat la 112 și a solicitat ajutor, însă apelul nu a fost luat în serios, pe motiv că tinerii au prezentat suspiciuni operatorului și au considerat a fi unul fals. Mai târziu, o vecină a sunat din nou și tocmai din acel moment apelul a fost înregistrat. De asemenea, rudele lui Dumitru Jomir afirmă că ambulanța ar fi venit după mai bine de o oră de la apel, timp în care victima a fost adăpostită într-un garaj, la podea.

Reprezentanții Serviciului 112 au prezentat înregistrările audio ale apelurilor în cazul respectiv și spun că într-un interval de o oră și 30 de minute, Serviciul unic de Urgență a recepționat în total șase apeluri de la trei persoane în acest caz.


Pub