Procurorul general solicită de la Alexandr Slusari lista beneficiarilor finali în dosarul „furtului miliardului”

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, solicită preşedintelui Comisiei de anchetă cu privire la elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar şi investigării fraudei bancare din Republica Moldova, Alexandr Slusari, remiterea către Procuratura Generală a listei beneficiarilor finali în dosarul „furtului miliardului”.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit Procuraturii Generale, Stoianoglo a trimis un demers în acest sens către Alexandr Slusari.

Raportul detaliat denumit „Kroll 2” precum şi anexele acestuia, realizate la solicitarea Băncii Naţionale a Moldovei, au fost ridicate de către Procuratura Anticorupţie la 22 martie 2018.

Totodată, instituția a precizat că grupul de urmărire penală verifică informaţiile primite prin procedeele probatorii prevăzute de Codul de procedură penală.

De asemenea, așa cum raportul a fost comandat de către Banca Naţională a Moldovei, Procuratura Anticorupţie a solicitat acesteia să dispună verificarea informaţiei conţinute în raport, în limita competenţelor stabilite prin lege, cu remiterea acestor rezultate în adresa Procuraturii.

Amintim că mai devreme, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a declarat că în Raportul Kroll nu există lista beneficiarilor finali ai „furtului miliardului”, fapt contestat de mai mulți deputați din Republica Moldova.

La sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, Comisia Slusari a primit de la Kroll câteva nume cu beneficiarii furtului miliardului. Printre aceștia se numără ex-liderul PDM, Vlad Plahotniuc, fostul premier Vlad Filat cât și persoane din anturajul său, de asemenea, se regăsesc numele deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova, cărora le-a fost ridicată imunitatea parlamentară.

De menționat că la mijlocul lunii iulie 2019, Renato Usatîi ar fi intrat în posesia integrală a raportului Kroll-2. Liderul PN a publicat pe pagina sa de facebook imagini cu câteva sumare unde în premieră a apărut numele lui Vladimir Plahotniuc.

Totodată, potrivit lui Usatîi, e vorba de partea a doua a raportului Kroll 2, care are circa 60 de pagini și aici ar scrie clar că Plahotniuc este beneficiarul furtului, iar Șor administrator. De asemenea, liderul Partdului Nostru susținea că din documente se demonstrează că Prime TV ar fi fost finanțat din banii furați.


Pub