Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM a făcut un apel…

CSM a făcut un apel către judecătorii din R. Moldova

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susține inițiativa judecătorilor din Polonia, care organizează sâmbătă, 11 ianuarie, un „marș pentru apărarea statului de drept” față de „încercările sistematice din ultimii doi ani ale Guvernului și Parlamentului de a limita independența instanțelor și a judecătorilor și de a-și extinde influența asupra funcționării sistemului judiciar”.

În acest sens, reprezentantul puterii judecătorești face apel către judecătorii din R. Moldova „pentru a ne solidariza cu judecătorii polonezi, încurajând toți judecătorii care susțin lupta pentru independența sistemului judiciar și  pentru consolidarea statului de drept, să li se alăture colegilor din toată Europa, exprimând solidaritatea cu magistrații polonezi”.

Vineri, 10 ianuarie, judecătorii de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău au organizat o acțiune prin care și-au exprimare susținerea față de colegii de breaslă din Polonia.

Contactată de ZdG, judecătoarea Viorica Puica a declarat că evenimentul a fost desfășurat ca urmare a discuției cu magistrații români, care au procedat similar astăzi.

Președintele Asociației Judecătorilor din Polonia „Iustitia”, Krystian Markiewicz, a lansat anterior un apel, îndemnând judecătorii să iasă sâmbătă, 11 ianuarie, începând cu ora 15:00, la un marș al tăcerii în fața Curții Supreme, pentru „a face autoritatea legislativă conștientă de consecințele dramatice ale intrării în vigoare a legilor adoptate în Parlament și a măsurilor represive luate împotriva reprezentanților sistemului judiciar din Polonia”.

„Decembrie 2019 a adus un set destul de nou de provocări pentru judecătorii din Polonia. Sunt cele mai dificile din întreaga istorie a sistemului judiciar de după 1989. Acestea sunt: ​​intensa activitate a comisiei de disciplină cu privire la judecători, aducând acuzații disciplinare în legătură cu procedura de emitere a unor hotărârii judecătorești sau chiar cu privire la soluția pronunțată, campanie tot mai extinsă de calomniere a judecătorilor, atacuri fără precedent ale reprezentanților Executivului împotriva președintelui Curții Supreme și a judecătorilor Curții Supreme care se ocupă de problemele legate de punerea în aplicare a hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din 19 noiembrie 2019, și nu în ultimul rând modificări rapide a Legii privind sistemul instanțelor comune, respectiv Legii Curții Supreme și altor acte. Toate acestea se adaugă unui sistem de presiune care se face asupra sistemului judiciar, nevăzut și de neimaginat în cercul statelor civilizate și ne îndepărtează nemilos de civilizația vest-europeană”, este notat în apel.