Premierul Canadei susține că avionul ucrainean a fost doborât de Iran
Externe 10 ianuarie 2020, 19:11 | 1644

Avionul prabusit la Teheran a fost lovit de o racheta iraniana, declara premierul Canadei Justin Trudeau, care face trimitere la serviciile de informatii canadiene. De aceasta parere sunt si unele surse media americane, care au publicat materiale video. Acuzatiile sunt nefondate, se apara Teheranul.

O anchetă corectă și imparțială, asta a cerut premierul canadian, care a declarat că are informații credibile precum că tragedia aviatică s-a produs din cauza unei erori a autorităților de la Teheran.

63 dintre pasagerii Boeingului aveau cetățenie canadiană, iar 138 dintre ei, potrivit premierului Trudeau, aveau escală în Kiev, destinația finală fiind Canada. Așa că oficialul de la Ottawa a promis că le va cere socoteală iranienilor, dacă informațiile sale vor fi confirmate. Teheranul este incriminat și de un video, care circulă pe rețele de socializare, ce pare să arate un obiect luminos ce lovește un avion în apropiere de aeroportul din Teheran, apoi urmează o explozie.

Mai multe televiziuni americane, care au citat oficiali ai Pentagonului, au precizat că înregistrarea dovedește că avionul Boeing 737-800 a fost doborât accidental de o rachetă rusească model TOR. Asta în condițiile în care sistemele antiaeriene iraniene erau în stare de alertă, de teama unei riposte americane la atacurile cu rachete asupra bazelor din Irak. Ipoteza nu este negată nici de președintele Donald Trump.

Administraţia din Iran a respins speculaţiile și i-a cerut Canadei să pună la dispoziția anchetatorilor informațiile pe care le deține. Între timp, la Teheran au ajuns 50 de experţi ucraineni, care vor participa la anchetă şi, în special, la decriptarea ”cutiilor negre” ale aparatului. 

Opinia ta contează. Comentează!