Linkuri accesibilitate

„Unirea” partidelor unioniste și incursiunile miliției transnistrene pe malul drept al Nistrului


Retrospectiva săptămânii politice cu jurnalistul Nicolae Negru și fostul membru al Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului Ion Leahu.

Retrospectiva săptămânii despre decizia a cinci formațiuni politice de a constitui Mișcarea politică „Unirea” și despre milițienii transnistreni fac incursiuni pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale și de unde sechestrează persoane pe care le duc cu forța în regiunea separatistă.

Retrospectiva săptămânii politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00
Link direct


Cinci formațiuni au decis constituirea Mișcării politice „Unirea”. Este vorba despre Partidul Liberal, Partidul Național Liberal, Partidul Popular Românesc, Uniunea Salvați Basarabia și Partidul Democrația Acasă. Partidele semnatare pledează pentru înființarea unei mișcări unioniste, a unui bloc politic ce va activa permanent din momentul formării și până la realizarea Unirii, devenind astfel un continuator firesc al Mișcării de eliberare națională. Comentatorul politic Nicolae Negru crede că este un pas într-o direcție bună, dar se întreabă: ce va urma?

Nicolae Negru: „Am mai avut evenimente de acest fel și în alți ani și aceste construcții se prăbușeau la prima sarcină de alcătuire a listei electorale, nu se depășea acest moment, neapărat cineva ieșea, cineva era nemulțumit, cineva voia împărțire egală, însă alții aveau în vedere împărțire proporțională. Deci, deocamdată să nu ne grăbim, să nu spunem „hop” și să vedem ce va fi în continuare.”

Europa Liberă: Și totuși, cinci din zece au decis să se unească. De ce alte cinci formațiuni ezită să accepte această unire?

Nicolae Negru
Nicolae Negru

Nicolae Negru: „Poate cu timpul vor vedea dacă există unele rezultate ale acestei uniri. Eu aș zice că mai bine să fuzioneze decât să formeze blocuri. Atunci am putea spune că, da, există o mișcare sau există o formațiune, dar așa, deocamdată, e ipotetic, adică e problematic. Să vedem ce se va întâmpla.”

Europa Liberă: Am auzit și voci care spuneau că tocmai cei care strigă sus și tare că sunt unioniști, ei nu ar vrea Unirea?

Nicolae Negru: „Nu-i exclus că există unii care strigă „Unirea” și nu vor Unirea, și strigă „Unirea” ori fiindcă au, să zicem așa, misiune să strige „Unirea”. De exemplu, Iurie Roșca nu striga „Unirea”? Dar până la urmă s-a dovedit că el striga „Unire”, dar cu voie de la KGB. Sunt, desigur, unii interesați, să zicem așa, personal de Unire, dar asta nu-i face mai puțin unioniști.”

Europa Liberă: Un lider unionist ar avea șanse la alegerile prezidențiale din toamnă?

Nicolae Negru: „Depinde cine va fi liderul acesta unionist.”


Milițienii transnistreni uneori fac incursiuni pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, de unde sechestrează persoane pe care le duc cu forța în regiunea separatistă. Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control, spune că aceste acțiuni ale miliției de a răpi persoane calificate la Tiraspol drept delicvenți se fac cu acordul tacit al autorităților de la Chișinău.

Ion Leahu
Ion Leahu


Ion Leahu: „Miliția transnistreană, ca și multe alte organe care activează în stânga Nistrului, sunt nelegitime. Toată legislația în Transnistria, în principiu, este bazată pe aceea că este ierarhia superioară, care ordonă orice acțiune celor care sunt supuși ei, însă tot ce ține de activitatea organelor de menținere a ordinii publice într-o măsură oarecare este susținut și este recunoscut și de Moldova, și de alte state, care participă la negocieri în problema transnistreană.

Transnistria demult a devenit stat de facto, el nu este recunoscut politic, însă este recunoscut pe multe alte domenii, inclusiv economic…

În punctul 3 din acordul din ‘92 este scris negru pe alb că ordinea publică în orașul Bender este menținută de către Comisia Unificată de Control în interacțiune cu organele miliției și poliției, adică noi am recunoscut că aceste organe sunt și colaborăm. Este și alt moment. La nivel internațional, Transnistria demult a devenit stat de facto, el nu este recunoscut politic, însă este recunoscut pe multe alte domenii, inclusiv economic, adică legislația transnistreană, în principiu, se califică ca una care este aproape că recunoscută.”

Europa Liberă: Misiunea OSCE la Chișinău poate să ofere ajutor?

Ion Leahu: „Da, ei pot să facă apel către părțile implicate în formatul de negocieri „5+2” sau nemijlocit direct către administrația de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Dar în majoritatea cazurilor care ajung până la CEDO se pare că aceste persoane răpite de așa-zisa miliție transnistreană au câștig de cauză?

Ion Leahu: „Ei au câștig de cauză, însă vinovată deseori apare Republica Moldova și Federația Rusă.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG