‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriApicultori din România bat alarma: Hibrizii de albină au determinat depopularea familiilor de albine

Apicultori din România bat alarma: Hibrizii de albină au determinat depopularea familiilor de albine

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Apicultorii din România se plâng că hibrizii de albină au determinat depopularea familiilor de albine. Mai mult, cei care au adus hibrizii ar fi cerut și ajutoarele financiare care se acordă doar rasei autohtone de albine Apis Melifera Carpatica, scrie agroinfo.ro.

Ministrul agriculturii, Nechita-Adrian Oros, a anunțat că Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) face verificări în acest sens.

Emil-Marius Pașcan, deputat PMP de Mureș, i-a adresat o întrebare în scris ministrului agriculturii Nechita-Adrian Oros despre păstrarea și conservarea albinei românești.

„Am fost informat de asociațiile crescătorilor de albine din România că au o serie de nemulțumiri legate de introducerea în ultimii ani de hibrizi de albină de către unii apicultori în stupinele proprii, fapt ce a determinat depopularea familiilor de albine ale apicultorilor din vecinătate, scăderea capacității de producție a acestora și creșterea agresivității albinelor. Toate acestea înseamnă, în final, pierderi economice foarte mari pentru stupinele respective. Având în vedere importanța albinei românești – aceasta fiind adaptată condițiilor de climă și sol, de sute de ani asigurând producții de calitate, ceea ce a situat România pe primele trei locuri în Europa, atât din punctul de vedere al producției, cât și al numărului de familii de albine – vă rog să-mi comunicați dacă în prezent se decontează hibrizii de albină prin Programul Național Apicol și ce măsuri legislative aveți în vedere pentru păstrarea și conservarea pe teritoriul României a albinei românești”.

Mai multe detalii citiți pe Agroinfo.ro.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Eu folosesc carpatina, dar acest articol nu are legătură cu realitatea! Cauzele depopulării familiilor de albine sunt: derogările date de guverne in Romania pentru folosirea neonicotinoidelor, acarienii varroa, seceta cumplită, prigoriile, viespile, situația precară in care se află familiile de albine mai este datorata și lipsei politicilor de control și protecție vamală pt mierea falsificată.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›