‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate influențează culturile? Ce spun specialiștii

Lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate influențează culturile? Ce spun specialiștii

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agricultorii se văd îngrijorați după ce mai multe surse media au relatat despre faptul că culturile agricole se află în pericol din cauza temperaturilor mai înalte și lipsei de precipitații solide. Am solicitat părerea mai multor specialiști din sector pentru a prezenta care sunt, de fapt, riscurile asupra cărora sunt supuse culturile și la ce ar putea duce acestea.

Daniela Dubiț, doctor în agricultură (fitotehnie).

„Cerealele se află în faza de înfrățire și nu pornesc în vegetație, iar temperaturile din timpul nopții le mențin în perioada de repaus. Însă, cerealele ce nu se află în faza de înfrățire fără un strat de zăpadă riscă să înghețe, iar agricultorii să înregistreze pierderi mari.

Pentru cultura de rapiță, avem câmpuri cu plante ce au trecut de faza de 8 frunze, astfel plantele riscă să înghețe. Posibil că, agricultorii au aplicat retardanți care inhibă creșterea. Totuși, lipsa stratului de zăpadă va influența esențial cultura. Noaptea au fost înregistrate și temperaturi de -9°C, iar ziua +1..4°C ceea ce este un decalaj foarte mare. Pentru a rezista temperaturilor de până la -14..-16°C, rapița trebuie să se afle în faza de rozetă cu un număr de până la 8 frunze”.

Totodată, expertul a specificat că, unii agricultori au semănat la începutul lunii august cultura de rapiță deoarece au fost precipitații (potrivit recomandărilor perioada optimă de semănat este ultima decadă a lunii august – prima decadă a lunii septembrie) cultura trece de faza de rozetă cu 8 frunze și are rezistență redusă la îngheț, mai ales în condițiile în care nu avem un strat de zăpadă ce ar proteja plantele.

„Temperatura de -9°C care a fost înregistrată este aproape de limita de rezistență a culturilor, în special pentru cultura de orz care rezistă la maxim -12°C. În depresiuni au fost înregistrate și mai mult de -9°C. Grâul și rapița rezistă la maxim -14..-16°C”.

Recomandări: „Semănatul în perioada optimă și pregătirea bună a patului germinativ, dar condițiile climaterice nu au fost tocmai favorabile pentru realizarea acestora în toamnă”, a conchis Daniela Dubiț.

Potrivit lui Victor Starodub, doctor habilitat în agricultură, lipsa precipitațiilor vor avea consecințe grave asupra culturilor, iar cantitățile tot mai reduse, de la an la an, demonstrează că încălzirea globală își are efectul.

„Desigur, lipsa precipitațiilor ar putea deveni o adevărată catastrofă pentru culturi. Ar trebui să analizăm schimbările climaterice din ultimii 10-15 ani pentru a cunoaște la ce să ne așteptăm pe viitor, totuși tendințele sunt clare”, a menționat Victor Starodub.

Vasile Șarban, Șef Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM, a menționat că astfel de temperaturi au fost înregistrate și în alți ani, iar pierderi ar putea înregistra producătorii ce nu au reușit să însămânțeze în termeni câmpurile.

„Culturile agricole se află în faza de repaus. În cazul în care vom avea -10°C la -3 cm în sol putem bate alarma, însă nu cred că vom avea astfel de temperaturi. Dacă va fi zăpadă, plantele nu vor fi supuse riscului. Nu trebuie să ne facem griji în privința temperaturilor, o problemă ar putea fi faptul că din cauza secetei din timpul toamnei răsărirea nu a fost uniformă, iar unii producători au semănat și în luna decembrie. Asemenea ani am mai avut. Producătorii trebuie să monitorizeze situația și să se asigure că vor avea primăvara fertilizanți pentru a asigura plantele și necesarul de semințe pentru a îndesi semănăturile existente sau să semene altă cultură la necesitate”, a menționat Vasile Șarban.

‹ adv ›

Tatiana Mironova, șef al Centrului Monitoring Agrometeorologic, a menționat că producătorii au semănat în medie cu o lună mai târziu culturile de toamnă, iar condițiile de la sfârșitul toamnei au fost favorabile pentru culturi. Totuși, probleme ar putea apărea dacă nu vor fi înregistrate precipitații, în condițiile în care în medie au căzut doar 50% din normă.

„Dacă e să vorbim de precipitații, în lunile septembrie-noiembrie au căzut doar jumătate din normă, în unele raioane însă acestea au corespuns normelor. Temperatura medie lunară a aerului în luna decembrie a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 3,5-4,5ºС şi a constituit +2,2..+4,1ºС. Astfel de regim termic în această  perioadă se semnalează în  medie o dată în 15-20 ani. La începutul lunii ianuarie, temperaturile au fost cu 2°C mai înalte decât norma, însă în ultimele zile s-au reglat, dar nu au căzut deloc precipitații. În următoarele 7 zile nu se așteaptă precipitații, iar temperaturile nu vor coborî mai mult de -5°C. Problema ar putea apărea dacă precipitații nu vor fi și în continuare”, a conchis Tatiana Mironova.

FOTO: imagine simbol, sursa acwwoodcuts.com

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›