Siria: Nouă copii au fost omorâți în prima săptămână a acestui an în provincia Idlib

Organizaţia nonguvernamentală Save the Children a relevat joi că în provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, unde se desfăşoară o ofensivă a guvernului sirian contra ultimului bastion insurgent din ţară, în fiecare zi a acestui an şi-a pierdut viaţa un copil, transmite EFE.

Foto: https://news.un.org/

„Din 20 decembrie 2019 până pe 7 ianuarie, 36 de copii din Idlib au fost ucişi, potrivit cifrelor obţinute de reţeaua Hurras, partener al Save the Children, între care 9 în prima săptămână din 2020”, a semnalat ONG, într-un comunicat.

Sursa citată a estimat la aproape 300.000 numărul persoanelor care au fost strămutate de la casele lor, golind „în întregime unele” din principalele localităţi din zonă.

„Un copil ucis în fiecare zi nu este acceptabil", a arătat Sonia Khush, din partea ONG, care a adăugat că bilanţul încă este unul "prudent”.

„Mii de familii au început Anul Nou încercând cu disperare să scape de violenţă, fugind fără o destinaţie anume, doar cu bunurile pe care le-au putut lua cu ei. Pentru mulţi nu este pentru prima dată când sunt nevoiţi să facă asta”, a subliniat reprezentanta ONG.

Save the Children a susţinut că temperaturile scăzute şi clima umedă şi tipică iernii „exacerbează” necesităţile copiilor şi familiilor vulnerabile, în timp ce „sute de persoane dorm pe străzile din Idlib, fără a avea unde să meargă, după ce bombardamentele aeriene şi luptele au golit oraşul Maarrat Al Numan şi zonele din jur”.

Maarrat Al Numan este o localitate amplasată în sudul Idlibului şi care reprezintă următorul obiectiv al trupelor siriene, cu sprijinul Rusiei, care vor să o recucerească de la facţiunile insurgente.

Idlib este practic dominată de Organizaţia de Eliberare a Levantului, alianţă islamistă care include fosta filială siriană a Al Qaida şi care este principala ţintă a Damascului şi Moscovei în această campanie militară demarată în aprilie anul trecut.


Pub