Secretarul Consiliului ucrainean de Securitate: Vom căuta resturi de rachete antiaeriene la locul catastrofei aviatice de la Teheran

Experții ucraineni au luat în calcul mai multe versiuni ale prăbușirii avionului Boeing 737, de pe ruta Teheran-Kiev, inclusiv ipoteza unui atac cu o rachetă Tor, fabricată în Rusia și vor căuta posibile resturi ale acesteia la locul accidentului, informează Unian.net.

Foto: Nazanin Tabatabaee/WANA (West Asia News Agency)

Potrivit jurnalistului ucrainean, Iurii Butusov, declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă de către secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov.

Potrivit acestuia, a fost instituită o comisie pentru investigarea dezastrului a ajuns deja la Teheran. Grupul de lucru este format din 45 de persoane și include specialiști care participă la investigația internațională privind doborârea avionului malaezian Boeing MH-17, la 17 iulie 2014, pe teritoriul Ucrainei.

Experții studiază mai multe versiuni ale prăbușirii aeronavei. Cele mai importante ipoteze luate în calcul sunt:

- Coliziunea avionului cu o rachetă antiaeriană, posibil Tor, sau cu un alt obiect zburător;

- Distrugerea și explozia motorului din motive tehnice;

- O explozie în interiorul aeronavei ca urmare a unui atac terorist.

Potrivit lui Iurii Butusov, Comisia ucraineană coordonează în prezent cu autoritățile iraniene problema accesului la locul accidentului și intenționează să caute resturi de rachete antiaeriene „Tor”.

„Ancheta privind moartea cetățenilor ucraineni se află sub controlul personal al președintelui Ucrainei, vom informa imediat societatea ucraineană și mass-media despre toate datele care pot fi publicate”, a declarat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al ucrainei.

Iurii Butusov / Sursa:Facebook

Autoritățile iraniene au negat inițial versiunea prăbușirii avionului din cauza unei rachete antiaeriene. La acel moment, cauza principală accidentului a fost considerată un incendiu la motor.

Un raport al aviației civile iraniene, care citează martori care s-au aflat la sol dar și într-o aeronavă care zbura în apropiere, la mare altitudine, spune că avionul a luat foc în timp ce se afla în aer, relatează Reuters.

Amintim că joi, 8 ianuarie curent, un avion de pasageri al unei companii ucrainene, cu 176 de persoane la bord, s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran, aparent din cauza unor probleme tehnic. Aeronava, un Boeing 737, aparține companiei Ukraine International Airlines și avea ca destinație Kievul.

Cu câteva ore înainte de accident, Iranul a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare americane din Irak. Teheranul a revendicat atacul și a spus că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți.

La fața locului au fost găsite cutiile negre, dar partea iraniană a refuzat să le predea companiei producătoare și autorităților americane.

Președintele Vladimir Zelensky a declarat ziua de 9 ianuarie - zi de doliu național în Ucraina.


Pub