(audio) Serviciul 112 a publicat înregistrările apelurilor în cazul bătăii de la Costești: „A căzut un băiat jos, singur”

Reprezentanții Serviciului 112 au prezentat înregistrările audio a apelurilor în cazul lui Dumitru Jomir, bătut în noaptea de Revelion și spun că într-un interval de o oră și 30 de minute, Serviciul unic de Urgență a recepționat în total șase apeluri de la trei persoane în acest caz.

Foto: Serviciul 112

La data de 01.01.2020 în intervalul de timp 01:00-02-30 Serviciul 112 a recepționat în total șase apeluri de la trei persoane cu referință la acest caz, precizează reprezentanții Serviciului de urgență.

Primul apel în care s-a comunicat despre acest caz, a fost preluat la ora 01:44. În cadrul discuției cu Operatorul 112, apelantul a solicitat intervenția ambulanței și a comunicat Operatorului 112 precum că un băiat a căzut și și-a pierdut cunoștința. Întrebat fiind dacă tânărul rănit a fost bătut, apelantul spune clar că a căzut „singur”, însă a insistat ca ambulanța să vină „mai rapid” și i-a urat un an nou fericit operatorului.

Operatorul 112 a procesat informația și a transmis fișa apelului de urgență la dispeceratul de Ambulanță Centru la ora 01:46.

Ulterior, operatorii 112 au recepționat încă patru apeluri în care s-a solicitat ajutor pentru Dumitru Jomir.

La ora 01:45 o altă persoană care a apelat, a anunțat despre faptul ca doi tineri s-au bătut, iar unul dintre ei este în stare inconștientă. După preluarea tuturor datelor cazul a fost trimis la Ambulanță și Poliție. La ora 01:53 o a treia persoană a apeleazat la Serviciul 112 și a comunicat că „a vazut din casă că s-au bătut niște băieți, iar unul este inconștient”.

Ultimul apel a fost efectuat la ora 02:18, unde apelantul a declarat operatorului că informația oferită inițial nu corespunde realității și a solicitat și intervenția Poliției. Tot atunci, acesta a confirmat că echipajul medical a ajuns la fața locului.

Prin urmare, de la primul apel și până la venirea ambulanței, a trecut puțin peste jumătate de oră.

Amintim că rudele tânărului decedat, au acuzat Serviciul de Urgență și Poliția de ineficiență. Potrivit unui comunicat de presă al rudelor lui Dumitru Jomir, serviciile de urgență au fost solictate de două ori. Inițial, un tânar ar fi sunat la 112 și a solicitat ajutor, însă apelul nu a fost luat în serios, pe motiv că tinerii au prezentat suspiciuni operatorului și au considerat a fi unul fals. Mai târziu, o vecină a sunat din nou și tocmai din acel moment apelul a fost înregistrat.

De asemenea, rudele lui Dumitru Jomir afirmă că ambulanța ar fi venit după mai bine de o oră de la apel. Între timp, victima a fost adăpostită într-un garaj, la podea.

Dumitru Jomir, în vârstă de 20 de ani, a fost bătut cu o cruzime ieșită din comun în seara de Revelion, de niște consăteni. Făptașii au fost reținuți de poliție, iar unul dintre ei, fiind minor, a fost eliberat și va fi cercetat în libertate. După cinci zile de comă, victima a murit pe patul de spital.

Pe acest caz au fost pornite două cauze penale pentru huliganism şi vătămare corporală gravă, soldată cu deces. Tânărul de 21 de ani riscă până la 15 ani de puşcărie. Acesta fost plasat în arest pentru 30 de zile. Minorul de 16 ani este cercetat, în continuare, în stare de libertate.

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Strășeni, Silvia Vetcu, a declarat că în următoarele zile va fi organizată o conferinţă de presă despre omorul lui Dumitru Jomir, dar şi despre rata infracţională din localitate.


Pub