Cutremure în lanț în Puerto Rico: Un deces, trei milioane de locuitori fără energie electrică și sute de case distruse

Două treimi din Puerto Rico este încă fără energie electrică, iar un sfert este fără apă curentă, după o serie de cutremure din această săptămână, scrie BBC.

Foto: https://www.bbc.com/

Cel puțin o persoană a murit și 300 de case au fost distruse marți într-un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter și 6,0 grade, după reținere.

A fost cel mai puternic cutremur care a lovit insula în 102 ani.

De atunci, mii de oameni au dormit afară sau în mașinile lor, temându-se să rămână în interior, în timpul unui alt cutremur, care le-ar putea determina casele să se prăbușească.

Sudul insulei a fost cel mai puternic zguduit, zeci de case din orașe, inclusiv Yauco, Guanica și Guayanilla, s-au prăbușit.

Marți, guvernatorul Wanda Vazquez a declarat o stare de urgență - activând Garda Națională a insulei pentru a ajuta la restabilire.

Cutremurele au eliminat principala instalație generatoare din Puerto Rico, fabrica Costa Sur și au deteriorat alte infrastructuri.

Oficialii au spus că energia probabil nu va fi restabilită celor trei milioane de locuitori ai insulei până la sfârșitul acestei săptămâni și că va dura cel puțin un an repararea uzinei din Costa Sur.

Cutremur Puerto Rico / Sursa:bbc.com

Până marți, fabrica a furnizat aproximativ un sfert din energia electrică din Puerto Rico, a declarat șeful agenției de energie electrică AEE, Jose Ortiz, pentru presa locală.

Cutremurul de marți a izbucnit la ora locală 04:24 (ora 08:24 GMT), chiar la sud de insula Caraibe, la o adâncime de șase mile (10 km), potrivit Sondajului Geologic al SUA (USGS). Acesta a fost urmat ore mai târziu de un aftershock cu magnitudinea de 6,0 grade pe scara Richter.

Un bărbat de 73 de ani din sudul orașului Ponce a fost singurul deces confirmat.

Primărița Mayita Melendez a declarat că bărbatul a murit în momentul în care un perete a căzut peste el în propria casă, a informat ziarul El Nuevo Dia.

Cu o zi mai devreme, insula a fost zguduită de un alt cutremur cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter, care a distrus o formațiune de rocă turistică populară, ce a dărâmat mai multe case și a provocat sistări de energie.


Pub