Belarus și UE au semnat Acorduri privind facilitarea vizelor și de readmisie a persoanelor

Belarus și Uniunea Europeană au semnat un Acord de facilitare a vizelor și un Acord de readmisie a persoanelor, la 8 ianuarie curent. Potrivit UE, acordurile reprezintă un pas important în relațiile UE-Belarus și deschid calea spre o îmbunătățire a mobilității cetățenilor, contribuind la legături mai strânse între UE și vecinii săi din est, scrie EU Neighbours east.

Foto: https://www.euneighbours.eu/

În cadrul ceremoniei de semnare, comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, împreună cu vicepremierul și ministrul de Interne al Croației, în calitate de președinție a Consiliului, Davor Božinović, au semnat în numele UE și Vladimir Makei, ministrul Afacerilor Externe al Belarus, semnând în numele țării sale.

Comisarul Johansson a declarat: „Aceste Acorduri între Uniunea Europeană și Belarus sunt un pas important înainte în cooperarea noastră. Ele vor îmbunătăți mobilitatea cetățenilor noștri într-un mediu bine gestionat și sigur și vor ajuta la construirea de legături mai strânse între Uniunea Europeană și Belarus. Din partea europeană, acum vom avansa rapid cu proceduri de ratificare, astfel încât cetățenii să poată simți beneficiile cât mai curând posibil.”

Acordul de facilitare a vizelor va ușura pentru cetățenii din Belarus obținerea vizelor pe termen scurt pentru a vizita Uniunea Europeană. După intrarea în vigoare a acordului de facilitare a vizei, taxa de viză va fi redusă la 35 de euro.

În plus, taxa de serviciu va fi, de asemenea, redusă, iar termenul pentru ca Consulatele să ia o decizie cu privire la o cerere de viză va fi scurtat. Mai multe categorii de călători, inclusiv jurnaliști, studenți și membri ai delegațiilor oficiale, vor putea primi vize de intrare multiplă cu o valabilitate mai lungă și li se va cere să prezinte mai puțin documente justificative, pentru a demonstra scopul călătoriei lor. Belarusul a introdus unilateral măsuri pentru a facilita călătoriile fără viză pe termen scurt pentru cetățenii UE care sosesc la Minsk.

Obiectivul principal al Acordului de readmisie UE-Belarus este de a stabili, pe baza reciprocității, proceduri pentru reîntoarcerea în siguranță și ordonată a persoanelor, care locuiesc neregulamentar în UE sau Belarus, cu respectarea deplină a drepturilor lor în conformitate cu dreptul internațional.

În 2017, cetățenii țărilor UE au primit dreptul de intrare fără viză pe teritoriul Belarus, pentru o perioadă de cinci zile. În 2018, șederea fără viză pentru străinii din țările UE a fost prelungită la un termen de 30 de zile.


Pub