Prețurile mondiale la alimente au atins, în decembrie, cea mai ridicată valoare din ultimii cinci ani

Preţurile mondiale la alimente au crescut în decembrie, pentru a treia lună consecutiv, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii cinci ani, ca urmare a najorării puternice a preţurilor la uleiurilor vegetale, zahăr şi lactate, precum şi a relansării preţurilor la cereale, a informat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Foto: diabetes.org

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna decembrie 2019, acest indice a urcat cu 2,5% comparativ cu luna noiembrie, până la 181,7 puncte, cea mai ridicată valoare de după luna decembrie 2014, relatează Agerpres.

Pe ansamblul anului trecut, indicele preţului produselor alimentar calculat de FAO a înregistrat o valoare medie de 171,5 puncte, cu 1,8% mai mare decât în 2018 dar, cu toate acestea, cu 25% sub maximul istoric de 230 de puncte înregistrat pe ansamblul anului 2011.

Organizaţia a subliniat că în luna decembrie 2019 indicele care măsoară preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 9,4% faţă de luna noiembrie, ceea ce înseamnă că a crescut pentru a şasea lună consecutiv. Şi în decembrie 2019 creşterea preţului uleiurilor vegetale a fost influenţată de aprecierea preţurilor la ulei de palmier, ca urmare a cererii solide şi a îngrijorărilor cu privire la livrările limitate.


Pub