Papa Francisc, îngrijorat de un posibil război la scară mare între SUA și Iran

Papa Francisc şi-a exprimat joi îngrijorarea faţă de riscul unui ”conflict la scară mai mare”, în contextul amplificării tensiunilor între Iran şi Statele Unite.

Foto: Getty

Semnele dinspre Orientul Mijlociu sunt ”deosebit de îngrijorătoare”, şi-a exprimat îngrijorarea Papa în faţa ambasadorilor la Sfntul Scaun, reuniţi la Vatican cu ocazia ceremoniei tradiţionale a urărilor, relatează News.ro.

„În urma creşterii tensiunilor între Iran şi Statele Unite, ei riscă să pună la grea încercare procesul de reconstrucţie a Irakului şi să creeze totdată bazele unui conflict la scară mai mare, ceea ce noi vrem cu toţii să împiedicăm”, a transmis el.

În faţa diplomaţilor din întreaga lume, el şi-a exprimat dorinţa unui ”angajament mai asiduu şi mai eficient din partea comunităţii internaţionale” în favoarea păcii în regiune.

El şi-a exprimat ”recunoştinţa faţă de Iordania şi Liban pentru că au primit şi luat în grijă, cu multe sacrificii, mii de refugiaţi sirieni”, dar şi-a exprimat îngrijorarea faţă de riscul tensiunilor şi instabilităţii în aceste ţări.

Papa a evocat, de asemenea, Yemenul, ”care trăieşte una dintre cele mai grave crize umanitare din istoria recentă, într-o atmosferă de indiferenţă generală” şi războiul din Libia, ”agravat de atacuri ale unor grupări extremiste şi de o creştere a violenţelor în ultimele zile”.

Apel către Europa

El a lansat, în final, un apel adresat Europei ”să nu piardă simţul solidarităţii care, de secole, a caracterizat-o, chiar şi în cele mai dificile momente din istoria sa”.

„Incendiul de la Catedrala Notre Dame din Paris a arătat cât de gragil şi uşor este de distrus chiar şi ceea ce pare solid”, apreciază Francisc.

Sursa: News.ro


Pub