Tot mai mulți turiști străini sunt atrași de tradițiile de iarnă de la pensiunile rurale din satul Trebujeni

Experiențele turistice autentice, gastronomia și tradițiile comunităților rurale sunt cele mai importante motive de care țin cont turiștii străini atunci când aleg o destinație de vacanță. Alegerile vizitatorilor străini se încadrează în trendurile mondiale care arată că turiștii sunt tot mai interesați de turismul rural, cultural, vitivinicol și gastronomic.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova: „Turismul și industria turismului se dezvoltă rapid și are potențial mare de a crea noi locuri de muncă și de aduce profit și de a atrage investiții în Moldova. Moldova are tot ceea ce turiștii străini caută acum, are experiențe autentice, are peisaje frumoase, are o natură frumoasă deci, are totul ce un turist modern caută.”

Prima pensiune rurală din Republica Moldova, „Casa din luncă”, situată pe malul râului Răut, în satul Trebujeni, raionul Orhei are o ofertă turistică adaptată trendurilor mondiale. Pe lângă peisajul natural, pensiunea atrage străinii datorită elementelor tradiționale și activităților specifice comunităților rurale. Tocmai de aceea, în ultimii ani, un număr tot mai mare de turiști a vizitat pensiunea „Casa din luncă”. Recent, unitatea de cazare și-a extins facilitățile de cazare renovând o casă tradițională de peste 100 de ani.

Oxana Benzing, gazda pensiunii „Casa din Luncă”: „Sunt Oxana Benzing gazda pensiunii Casa din Luncă, din satul Trebujeni, raionul Orhei, din inima Moldovei. Pe când eram în clasa a noua părinții mei au deschis prima pensiune rurală din țară, toți acești ani, am acumulat experiență. Ne face o mare plăcere să primim turiști, să le arătam ospitalitatea moldovenilor, să-i delectăm cu bucate tradiționale, să pregătim împreună mâncarea. Oferim turiștilor plimbarea cu bicicletele pe care le avem aici, avem o barca pe râu, dar acum așteptăm ghețușul că să ieșim cu patinele, avem căruța trasă de cal care ne poate arătă natura frumoasă a satului.”

 „Casa din luncă” dispune acum de 10 camere moderne, care păstrează farmecul și istoria autentică a pensiunii. Pentru îmbunătățirea facilităților pensiunii, partenerii de dezvoltare au oferit un grant de 10 mii de dolari, care au fost distribuiți pentru renovarea casei, proiectului servicii de design și arhitectură și achiziționarea mobilierului nou. 

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova: „Guvernul Suediei sprijină astfel de pensiuni pentru a se extinde și pentru locurile de muncă pe care le oferă și mai ales atunci când este vorba despre femeile antreprenoare. Mai mult de 60% dintre pensiunile din țară sunt conduse de femei, iar acesta constituie un mare succes.”

Eugen Burdelnii, expert în guvernare, Ambasada Marii Britanii la Chișinău:

Asistăm la o creștere neașteptată a sectorului, inclusiv în țări precum este Moldova. Aici vedem un salt al dezvoltării acestei industrii în țară iar istoriile precum sunt cea a pensiunii „Casa din Luncă” denotă implicarea UK aid pentru dezvoltarea acestui domeniu. Am fost foarte fericiți să vedem concordanța și continuitatea a ceea ce am văzut la nivel de strategie, când ne gândeam să ne implicăm în susținerea dezvoltării sectorului turismului și ceea ce vedem acum.”

În perioada sărbătorilor, partenerii externi de dezvoltare au fost întâmpinați conform celor mai bune tradiții ale ospitalității moldovenești: au împodobit bradul de Crăciun, au participat la un master-class de preparare a Crăciuneilor și au ascultat colindele specifice regiunii interpretate de un ansamblu folcloric din sat.

Conform sondajului turiștilor la frontieră publicat în 2019, 70% dintre turiștii străini declară că vor recomanda rudelor și prietenilor să viziteze Moldova. În 2018, 160.000 de turiști au vizitat Moldova,o creștere de 70% față de anul 2015.

USAID, Suedia și UK aid sprijină dezvoltarea turismului durabil în Republica Moldova.