22:30:10 28.03.2024
Stiri

PROIECT // Restricții la PRIVATIZAREA obiectivelor de importanță strategică pentru R. Moldova, cum ar fi Aeroportul și gările: „Am văzut că unele au ajuns pe mâinile unor persoane dubioase”

Economie 09.01.2020 12:18 Vizualizări1528 Autor: Ziarul National
PROIECT // Restricții la PRIVATIZAREA obiectivelor de importanță strategică pentru R. Moldova, cum ar fi Aeroportul și gările: „Am văzut că unele au ajuns pe mâinile unor persoane dubioase”
Poză simbol


Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a pregătit un proiect de lege care impune restricții la privatizarea obiectivelor publice, de importanță majoră pentru securitatea statului, inclusiv în cazul concesionării acestora sau inițierea de parteneriate publice-private.

„Acest proiect propune ca întreprinderile, obiectivele, domeniile de importanță strategică pentru Republica Moldova să fie protejate de investiții dubioase și eventuali proprietari dubioși. Mă refer special la obiective precum Aeroportul Chișinău, „Moldtelecom”, cele care se ocupă de protecția și stocarea datelor, transportul feroviar și multe altele care sunt importante pentru securitatea Republicii Moldova. Am văzut că unele au ajuns pe mâinile unor persoane dubioase. Cadrul legal nu prevede suficiente pârghii care ar opri aceste lucruri. Noi propunem niște modificări care să impună anumite restricții și interdicții pentru asemenea tranzacții”, a declarat astăzi lidera PAS, Maia Sandu, într-o conferință de presă.

Potrivit sursei citate, fostul Guvern condus de Domnia sa a început lucrul la acest proiect de lege, dar nu a reușit să-l promoveze public, fiindcă „gașca lui Dodon” s-ar fi speriat și a demis Executivul. Actualul Guvern Chicu ar vorbi despre mai multe privatizări și temerea Maiei Sandu este că ne-am putea trezi în acest an cu tot felul „persoane dubioase”, care reprezintă pericol pentru interesele naționale, în fruntea unor bunuri de stat privatizate netransparent.

Colegul Maiei Sandu, deputatul Sergiu Litvinenco, a adăugat în aceeași conferință că proiectul de lege, care va fi înregistrat în scurt timp în Parlament, introduce în legislația națională conceptul de „clauză de schimbare a controlului”.

Mai exact, clauza respectivă îl obligă pe cel care privatizează sau ia în concesiune un bun de importanță pentru securitatea statului sa ceară în mod obligatoriu acordul celui care i-a vândut sau i-a dat în concesiune bunul, adică al Guvernului, atunci când intenționează să predea controlul investiției altei persoane fizice sau juridice. Dacă nu cere acordul sau primește refuz, acest lucru reprezintă temei de reziliere a contractului.

Propunerea PAS se raliază unui Regulament al UE, stabilind și unele restricții în realizarea investițiilor în domeniile de importanță pentru securitatea statului. Astfel, nu vor putea realiza investiții în domeniile de importanță pentru securitatea statului persoanele fizice sau juridice străine din jurisdicțiile ce nu implementează standarde internaționale de transparență, adică așa-numitele companii offshore.

De asemenea, nu vor putea face investiții în domeniile de importanță pentru securitatea statului nici investitorii străini care au fost deja implicați în activități care afectează securitatea sau ordinea publică în alte state sau dacă există vreun risc serios ca acestea să desfășoare activități ilegale sau infracționale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md