23:20:56 16.04.2024
Stiri

Mai multe acorduri de înfrățire între localitățile de pe cele două maluri ale Prutului: Primarii lui Dodon, excluși

Știri 09.01.2020 15:02 Vizualizări2130 Autor: Ziarul National
Mai multe acorduri de înfrățire între localitățile de pe cele două maluri ale Prutului: Primarii lui Dodon, excluși
Poză simbol


Deputatul Constantin Codreanu și-a asumat angajamentul să faciliteze, în 2020, cât mai multe acorduri de înfrățire între localitățile de pe cele două maluri ale Prutului. Însă, parlamentarul a precizat că nu va susține înfrățirile cu localități în care sunt primari/președinți de raioane care fac parte din Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, scrie www.infoprut.ro,

„I-am tolerat suficient de mult. Am crezut că va exista un impact pozitiv și o schimbare, dar efectul a fost invers. Trebuie să mergem către comunitățile locale cu viziuni politice sănătoase, cu aleși locali care înțeleg că cetățenii Republicii Moldova au un singur viitor – în și cu România, în și cu Republica Moldova”, a precizat Constantin Codreanu.

Pentru a facilita cât mai multe acorduri de înfrățire între localitățile de pe cele două maluri ale Prutului în 2020, deputatul Constantin Codreanu a trimis în luna decembrie 2019, scrisori către mai multe Consilii Județene, în care a explicat importanța acordurile de înfrățire și a solicitat o întrevedere cu fiecare președinte al Consiliilor Județeane din țară.

„Am contactat toate Consiliile Județene. Și CJ-urile care s-au implicat activ în aceste „poduri de proiecte”, și CJ-urile mai timide în acest sens. Au început să vină și reacțiile pozitive la demersul meu și urmează să stabilesc mai multe întâlniri cu președinții de CJ-uri. Mai ales că timpul e scurt și mâine-poimâine intrăm în febra localelor. În paralel, întrevederi similare am cu reprezentați ai primăriilor și consiliilor raionale din Republica Moldova pentru stabilirea priorităților și pregătirea fișelor de informare pe localități”, a explicat parlamentarul.

Deputatul Constantin Codreanu a mai subliniat că s-ar bucura ca Guvernul Orban să creeze, într-un final, Departamentul cu Relația pentru Republica Moldova, angajament asumat public, și să numească secretarul de stat care trebuie să fie prezent pe ambele maluri ale Prutului la astfel de întruniri cu reprezentanți ai administrației publice locale.

Amintim că, acordurile de parteneriat administrativ transfrontalier și înfrățire reprezintă o resursă importantă pentru dezvoltarea relațiilor dintre România și comunitățile de români din afara granițelor țării. În ultimii trei ani au fost semnate circa 500 de noi acorduri de înfrățire între colectivitățile și administrațiile locale din România și Republica Moldova.

Acordurile de înfrățire administrativă creează inclusiv solidarități financiare, conform legislației române. Multe acorduri de înfrățire au dat deja roade concrete, primăriile din Republica Moldova beneficiind, în cadrul unor proiecte comune, de sprijin financiar consistent din partea primăriilor înfrățite din România.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md