12:08:29 23.04.2024
Stiri

R. Moldova riscă să fie ACȚIONATĂ ÎN INSTANȚELE internaționale, în cazul presiunilor politice asupra concesionarului Aeroportului Internațional Chișinău. Andrei Goncearenko vine cu PRECIZĂRI

Economie 09.01.2020 16:23 Vizualizări2109 Autor: Ziarul National
R. Moldova riscă să fie ACȚIONATĂ ÎN INSTANȚELE internaționale, în cazul presiunilor politice asupra concesionarului Aeroportului Internațional Chișinău. Andrei Goncearenko vine cu PRECIZĂRI


Omul de afaceri Andrei Goncearenko, beneficiarul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), se declară „uimit” de faptul că autoritățile de la Chișinău intenționează să rezilieze contractul de concesiune. Acesta avertizează că R. Moldova ar putea suporta costuri foarte mari, care vor fi puse pe seama fiecărui cetățean.

Andrei Goncearenko a făcut public un comunicat de presă, în care face mai multe precizări vizavi de declarațiile făcute în ultima vreme de unii oficiali de la Chișinău. În primul rând, acesta afirmă că nu are nicio problemă cu justiția din Federația Rusă și spune că actualmente se află la Moscova.

„Informațiile apărute, în ultima perioadă, în presa din R. Moldova, precum că aș avea probleme cu justiția din Federația Rusă nu au niciun temei. Declar cu toată responsabilitatea că nu mă ascund de justiția vreunei țări, continui să-mi desfășor activitatea de om de afaceri, iar în prezent mă aflu în Moscova. Anterior, am anunțat public despre intențiile pe care le am în raport cu AIC și le voi repeta ori de câte ori va fi nevoie. Evident, investițiile, inclusiv din sursele mele personale, vor fi făcute numai în condițiile unui climat investițional favorabil și având suportul Guvernului R. Moldova”, se arată în comunicatul de presă.

Omul de afaceri precizează că în primăvara aceasta vor începe lucrările prin care AIC va fi transformat într-un „hub aerian transnațional important în regiune”.

„În primul rând, va fi construit un Terminal ultramodern, fapt care va conduce la crearea câtorva mii de locuri de muncă pentru cetățenii moldoveni. Însă, atacurile continue ale oficialilor cu privire la încălcarea Acordului dintre R. Moldova și Federația Rusă privind promovarea și protecția reciprocă a investițiilor de fonduri din 17.03.1998 provoacă îngrijorări întemeiate ce țin de investițiile cetățenilor ruși în R. Moldova.

Declarațiile autorităților puterii executive cu privire la o presupusă ilegalitate a acordului de concesiune surprind, deoarece încalcă principiul separării puterilor. Recunoașterea legalității oricărui contract este o prerogativă exclusivă a instanțelor de judecată, care, în mod repetat, s-au exprimat în această privință. Orice acțiuni ale oficialilor, care contravin deciziilor judecătorești, urmăresc scopuri populiste, vor avea urmări juridice și vor fi atacate în instanțele internaționale.

Dispun de mijloace suficiente pentru a angaja companii juridice cunoscute pe plan internațional. Nu am nici un dubiu cu privire la legitimitatea acordului și la prezența unor argumente juridice serioase într-un litigiu juridic de nivel mondial.

Provoacă uimire decizia autorităților de a iniția un litigiu care îl vizează pe un investitor dintr-o țară-prietenă, o hotărâre care comportă cheltuieli mari bugetare, fără un rezultat evident pentru fiecare cetățean al R. Moldova, și nu pentru o activitatea comună în vederea dezvoltării fructuoase nu numai a AIC, ci și a altor proiecte de infrastructură a țării. Cu toate acestea, am încrederea că rațiunea va triumfa și va fi inițiat un dialog cu oficialii R. Moldova pe tema implementării acestui proiect investițional ambițios”, a conchis acesta.

Amintim că premierul Ion Chicu a cerut Agenției Proprietății Publice (APP) și altor structuri ale statului să evalueze, până la 1 februarie curent, modul în care compania „AVIA -INVEST”, cea care a luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani AIC, își îndeplinește obligațiunile din contractul semnat cu Guvernul R. Moldova în 2013.„În cazul confirmării informației, Ministerul Justiției, APP - întreprindeți pașii respectivi pentru rezilierea contractului cu așa-zisul investitor”, a cerut premierul Ion Chicu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md