Prețurile alimentelor în decembrie au atins la nivel mondial cea mai ridicată valoare din ultimii cinci ani

Healthy Food Made Easy -min
Foto: diabetes.org

Prețurile mondiale la alimente au crescut în decembrie pentru a treia lună consecutiv, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii cinci ani, ca urmare a majorării puternice a prețurilor la uleiurile vegetale, zahăr şi lactate, precum şi a relansării prețurilor la cereale, a informat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său „Food Price Index”, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna decembrie 2019 acest indice a urcat cu 2,5 % comparativ cu luna noiembrie, până la 181,7 puncte, cea mai ridicată valoare de după luna decembrie 2014.

Pe ansamblul anului trecut, indicele preţului produselor alimentare calculat de FAO a înregistrat o valoare medie de 171,5 puncte, cu 1,8 % mai mare decât în 2018, dar, cu toate acestea, cu 25 % sub maximul istoric de 230 de puncte înregistrat în anul 2011.

Organizaţia pentru Alimentație și Agricultură a subliniat că în luna decembrie 2019 indicele care măsoară preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 9,4 % faţă de luna noiembrie, ceea ce înseamnă că a crescut pentru a şasea lună consecutiv. Şi în decembrie 2019 creşterea preţului uleiurilor vegetale a fost influenţată de preţurile pentru uleiul de palmier, ca urmare a cererii  sporite pe piață şi a îngrijorărilor cu privire la livrările limitate.

De asemenea, indicele care măsoară preţul la zahăr a înregistrat un salt de 4,8 % în decembrie comparativ cu noiembrie. Această apreciere s-a datorat, parţial, majorării preţului ţiţeiului, care încurajează producătorii brazilieni de etanol să utilizeze mai multă trestie de zahăr, reducând cantitatea de zahăr disponibilă la nivel mondial.

În schimb, indicele care măsoară preţul la carne a rămas la o medie de 191,6 puncte în luna decembrie, aproape neschimbat faţă de valoarea revizuită din noiembrie. Acest subindicator a încheiat anul 2019 la o valoare cu 18 % mai mare decât în luna decembrie 2018, ca urmare a scumpirii preţului la carnea de porc după creşterea importurilor din Asia şi a cererii interne pentru sărbătorile festive în Uniunea Europeană şi Brazilia.

În același timp, indicele care măsoară prețul la lactate a crescut cu 3,3 % în decursul lunii decembrie, iar cel al brânzeturilor cu aproape 8 %, luând în evidență exportul redus din Uniunea Europeană și Oceania.

Reporter stagiar: Petru Beșleaga

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente