(video) CES 2020: Premieră mondială – Noul concept futurist BMW i Interaction EASE

Pe lângă noul BMW i3 Urban Suite, BMW a mai arătat la CES câteva produse interesante legate de mobilitatea autonomă. BMW Group a colaborat cu Designworks pentru a crea BMW i Interaction EASE – un concept care abordează tema condusului autonom dintr-o perspectivă complet nouă, concentrată pe experienţa de la interiorul unui viitor vehicul.

Standul BMW va oferi o perspectivă asupra viitorului în care călătoria autonomă a devenit de mult o parte a vieţii cotidiene. BMW i Interaction EASE are în mod deliberat un aspect abstract şi simplu al exteriorului, atrăgând atenţia către interior. Materialele de înaltă calitate, geometria adaptată a habitaclului şi tehnologia de ultimă oră sunt orientate către pasager şi nevoile acestuia. Un accent deosebit a fost pus pe interacţiunea naturală cu un automobil autonom inteligent, pentru o experienţă a călătoriei cât mai plăcută.

“BMW i Interaction EASE demonstrează cum ar trebui să se simtă mobilitatea în viitor, odată ce condusul autonom devine ceva obişnuit: luxos, uman şi intuitiv. Pasagerii îşi încep călătoria cu sentimentul că au ajuns deja”, explică Adrian van Hooydonk, vicepreşedinte executiv al BMW Group Design.

În consecinţă, interacţiunea cu automobilul se face cât mai simplu, cât se poate de intuitiv şi, mai ales, cât mai uman. Pentru a pune în practică această teorie, BMW i Interaction EASE oferă o combinaţie inteligentă de diferite moduri de operare. Aceasta dezvoltă formele de interacţiune deja cunoscute din gama actuală de modele BMW – folosind controlul tactil, controlul prin gesturi şi vorbirea naturală pentru a purta conversaţii cu Asistentul Personal Inteligent BMW.

În plus, BMW i Interaction EASE intră pe un teren cu totul nou prin inteligenţa sa artificială (AI) capabilă să urmărească şi să interpreteze privirea conducătorului. Această fuziune între tehnologiile foarte avansate şi designul sofisticat creează o legătură emoţională între persoană şi maşină.

BMW Group duce interacţiunea dintre om şi maşină la nivelul următor odată cu BMW i Interaction EASE, folosind un concept cu adevărat multimodal pentru a crea o experienţă interactivă nouă, concepută să fie cât mai simplă şi naturală şi să pară aproape umană în natură.

Pe lângă interacţiunea vocală cu Asistentul Personal Inteligent BMW şi un nou tip de control al gesturilor, sistemul de detectare a privirii a jucat un rol principal în a permite noi modalităţi de a răspunde la nevoile pasagerului. În loc ca utilizatorii să înveţe mai întâi comenzi specifice în diferite moduri, inteligenţa artificială a maşinii prelucrează informaţiile acustice şi vizuale primite de la o varietate de senzori şi le interpretează în funcţie de situaţia de condus, ora, locaţia şi semnalele automobilului.

Inteligenţa Artificială utilizează un senzor care monitorizează utilizatorului, în timp ce simplul gest de arătare cu degetul poate înregistra o selecţie a utilizatorului. Această formă de interacţiune se bazează pe modul în care oamenii vorbesc între ei, astfel privirea fiecărei persoane identifică cine sau care este subiectul conversaţiei sau face clar sensul celor spuse. O comandă vocală sau prin gest poate fi dată ulterior pentru a iniţia interacţiunea cu obiectul-ţintă. În acest fel, este posibil să obţineţi informaţii despre context în cadrul câmpului vizual al pasagerilor, deoarece privirea lor urmăreşte un restaurant sau un cinematograf, de exemplu.

Un Panorama Head-Up Display, care se întinde pe întreaga lăţime a parbrizului, are un rol esenţial în acest sens. Aplicarea unui al doilea strat digital de informaţii asupra imaginii cu lumea reală acţionează ca o interfaţă de utilizator cu augmented reality. Se pot astfel prezenta informaţii suplimentare pe parbriz, adaptate situaţiei de moment şi împrejurimilor automobilului. Datorită conectivităţii 5G, maşina ştie exact unde se află şi poate oferi utilizatorilor informaţii despre clădirile, afacerile şi alte obiecte de pe stradă, din jur, în funcţie de necesitate.

Primele dotări îşi vor avea premiera în serie cu BMW iNEXT!

BMW Natural Interaction deschide calea către următorul nivel de control în interiorul automobilului şi nu numai. Încă din 2021, primele funcţii ale BMW i Interaction EASE vor deveni realitate pe piaţă odată cu noul BMW iNEXT.

Experienţa utilizatorului interior pentru BMW i Interaction EASE începe pe drum spre automobil. Asistentul Personal Inteligent BMW recunoaşte pasagerii în timp ce se apropie, salutându-i cu o iluminare de bun venit şi direcţionându-i către cele două scaune din interior prin utilizarea unei iluminări dinamice.

Interiorul fără piele devine un spaţiu de locuit premium, consolidând senzaţia de a fi ajuns deja la o destinaţie. Nu numai că scaunele moi şi primitoare, cu suprafaţă tricotată tridimensională, asigură un standard ridicat de confort, ci prind şi viaţă prin contact datorită materialelor inteligente încorporate. În lateral, habitaclul este încadrat de suprafeţe de sticlă a căror funcţionalitate din sticlă inteligentă le permite să fie transparente sau să ascundă zona de relaxare de lumea exterioară şi astfel un spaţiu personal, protejat, pentru pasageri.

Punctul central al interiorului BMW i Interaction EASE este un Panorama Head-Up Display mare, amplasat direct în faţa zonei de şezut. Sunt disponibile trei moduri de experienţă – Explore, Entertainment şi Ease, care modifică interiorul, integrează informaţiile despre împrejurimile automobilului şi asigură divertisment în maşină,  respectiv o zonă de relaxare.

În modul Explore, accentul se pune pe spaţiul din jurul automobilului. Asistentul Personal Inteligent BMW foloseşte tehnologia AR (realitate augmentată) pentru a suprapune informaţii de interes pentru pasageri pe display, astfel încât să apară atât în linia lor vizuală, cât şi în poziţia corectă pentru vizualizarea lumii reale.

Informaţii suplimentare sau opţiuni de interacţiune atât cu împrejurimile imediate, cât şi cu cele mai îndepărtate pot fi accesate în funcţie de dorinţa utilizatorului. Focalizarea privirii asupra informaţiilor suprapuse aduce detalii suplimentare pe ecran, iar un gest de confirmare îl duce pe utilizator la următorul nivel de interacţiune.

Modul Entertainment aduce experienţa în maşină în prim-plan. Suprafeţele de pe părţile laterale sunt întunecate pentru a ascunde lumea exterioară, iar Panorama Head-Up Display poate fi folosit, de exemplu, pentru a viziona filme. Iluminarea ambientală extinde lumina şi culoarea în tot interiorul, îmbogăţind conţinutul afişat pe display şi pasagerii sunt astfel invitaţi să se scufunde complet în experienţa de divertisment.

Când este activat modul Ease, automobilul se transformă într-un loc al calmului şi al relaxării. Atingerea materialului inteligent deplasează scaunul în poziţia “zero gravity”, în care ocupantul se simte ca şi cum ar pluti. Asistentul Personal Inteligent BMW întunecă Panorama Head-Up Display, iar suprafeţele laterale devin opace. În acelaşi timp, iluminarea ambientală oferă interiorului o strălucire liniştitoare, în timp ce prin habitaclu se răspândeşte o compoziţie armonioasă de sunete plăcute.

Odată cu sunetul pregătit pentru conceptul BMW Vision M NEXT, celebrul compozitor Hans Zimmer şi designerul BMW de sunet Renzo Vitale au conturat sunetul viitorului pentru momentul BOOST. Pentru BMW i Interaction EASE provocarea a fost folosirea sunetului pentru a transforma momentul EASE într-o experienţă autentică şi emoţională.

*Designworks este studioul de inovaţie în design pentru BMW Group. Ca studio independent, Designworks stimulează viziuni ambiţioase despre viitor prin strategii şi explorări practice de design. Acesta forţează experienţe viitoare cât mai relevante şi ambiţioase. Designworks sunt “arhitecţii viitorului” – proiectând pentru BMW Group şi alţi parteneri sisteme globale care influenţează şi îmbunătăţesc lumea în care trăim. Cu trei studiouri globale, Designworks este un instrument puternic care sprijină BMW Group pentru a fi în avanposturile designului, tehnologiei şi inovaţiei. 

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise