image
Sursa foto: ipn.md

Slusari: Stoianoglo așa și nu a citit anexele la raportul Kroll 2, care conțin nume ale beneficiarilor furtului bancar

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a avut o întrevedere cu procurorul general Alexandr Stoianoglo în cadrul căreia a fost discutat subiectul investigării furtului bancar.

„Am reiterat poziția Comisiei de anchetă precum că procesul devalizării sistemului bancar a fost o operațiune bine pregătită din timp și coordonată cu politicenii și demnitarii de stat, care conform legii erau obligați să contracareze jaful. Planul devalizării a fost realizat etapizat, perseverent, începând cu anul 2011, făcându-se pe parcurs ajustări în funcție de creșterea apetitului autorilor-escroci, odată ce rezistența instituțiilor abilitate ale statului se diminua substanțial”, a menționat Slusari.

Potrivit liderului fracțiunii Platforma DA, procurorul general așa și nu a făcut cunoștință cu anexele la raportul Kroll 2, care conțin nume ale beneficiarilor finali.

„Am simțit că dl. Stoianoglo deja s-a documentat bine cu acest dosar, deși am rămas surprins că el așa și nu a luat cunoștință cu anexele la raportul Kroll 2, care conțin nume concrete ale beneficiarilor furtului. Procurorul General s-a aratat dispus să colaboreze cu Parlamentul cu o singură condiție. Să nu fie atras în jocurile politice. Din partea fracțiunii Platforma DA l-am asigurat că noi suntem cei care din 2015 luptăm pentru depolitizarea justiției, în condițiile în care ultimii 4 ani mai mulți activiști ai Platformei au suferit enorm de la organele de drept capturate de un singur clan politic. Pentru noi acum este imperios necesar ca Procuror General să fie o figură echidistantă și neinfluențată politic”, a mai spus Slusari.

Precizăm că, în septembrie 2019, președintele comisiei de anchetă privind jaful bancar, Alexandru Slusari, a dezvăluit lista finală a beneficiarilor furtului bancar, din raportul Kroll 2. Printre aceștia se numără Vladimir Plahotniuc, Vladimir Filat, Ilan Șor, etc.

Ulterior, la mijlocul lui decembrie, după ce a preluat funcția, noul procuror general declara că raportul Kroll 2 nu conține lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: