image
Sursa foto: trak.in

Guvernul Chicu, îndemnat să amâne impozitarea giganților IT; Expert: „Poate afecta relația cu SUA; Există soluții mai bune”

Intenția Guvernului Chicu de a impozita giganții IT de la 1 aprilie 2020 riscă să rămână doar pe hârtie, dacă nu se va ține cont de natura internațională a problemei. A merge singur contra companiilor care obțin venituri colosale, după orice standarde, poate submina eficiența întregului sistem și chiar poate afecta relația Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii.

Sunt concluziile unui studiu realizat de către expertul Vladislav Kaim, pentru comunitatea WatchDog.MD.

Potrivit expertului, la dispoziția guvernului Republicii Moldova există alte două strategii care îi vor permite să nu meargă singur împotriva giganților digitali, ci să folosească propriile arme ale giganților.

Prima este de a amâna intrarea în vigoare a noii taxe până la 1 ianuarie 2021, deoarece până atunci va fi introdusă o taxă digitală unică în UE în mod continuu, iar sincronizarea acesteia cu ceea ce va fi adoptat în UE.

„Acest lucru va permite Moldovei să-și unifice regimul de impozitare pentru companiile digitale cu regimul aplicabil pe cea mai mare piață comună din lume. O astfel de decizie poate duce la o serie de efecte secundare pozitive - de exemplu, capacitatea de a obține mai rapid recunoașterea respectării de către Moldova a standardelor noului Regulament al UE privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR) etc.”, se arată în studiul semnat de Vladislav Kaim care este membru al rețelei de tineret UNCTAD Youth Network și student la master în economie la Universitatea Lund (Suedia).

Totodată, dacă guvernul dorește să găsească o soluție regională, ar trebui, în opinia expertului, să vină cu inițiativa creării unui grup de lucru țintă de reprezentanți ai țărilor Parteneriatului Estic (EaP) privind impozitarea digitală.

Obiectivul grupului va fi crearea unei impozitări digitale unice pe teritoriul PE și poate fi constituită din reprezentanți ai ministerelor economiei, organe fiscale și autorități de reglementare antimonopol. O astfel de inițiativă (supusă coordonării cu procesele UE) va fi foarte probabil susținută de biroul Margrethe Vestager, vicepreședinte al Comisiei Europene, care supraveghează cu prioritate această problemă.

Precizăm că impozitarea giganților IT se conține în Politica bugetar-fiscală pentru 2020. Aceasta a fost criticată dur de experți, precum și de deputații din Blocul ACUM care spun că noile reguli vor izola RM pe plan internațional, vor bloca accesul businessului din RM la infrastructura tehnologiilor moderne, iar cei care vor avea de suferit vor fi cetățenii care se vor pomeni cu accesul blocat la serviciile electronice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: