Vladimir Zelenski a creat o celulă de criză și a solicitat inițierea unei anchete penale în urma prăbușirii avionului ucrainean

Președintele Ucrainei a transmis condoleanțe rudelor persoanelor decedate în urma prăbușirii avionului care zbura din Teheran spre Kiev, în această noapte, scrie Unia.net. Totodată, Vladimir Zelenski a solicitat procurorului general să pornească o anchetă penală pe acest fapt.

Foto: REUTERS

Pe canalul său de Telegram, Vladimir Zelenski a exprimat condoleanțe familiilor și prietenilor pasagerilor și membrilor echipajului din Boeing-ul ucrainean, care s-a prăbușit la scurt timp după decolarea din aeroportul din Teheran.

„Vești cumplite din Orientul Mijlociu. În această dimineață, după decolarea de pe Aeroportul Imam Khomeini (Teheran), avionul de pasageri al companiei Ukraine International Airlines s-a prăbușit în apropierea aeroportului. Conform datelor preliminare, toți pasagerii și membrii echipajului au murit. Ambasada noastră clarifică informațiile despre circumstanțele tragediei și listele morților. Condoleanțele mele sincere față de familiile și prietenii tuturor pasagerilor și ai membrilor echipajului ”, a scris Zelenski.

Totodată, președintele ucrainean a menționat că Ministerul Afacerilor Externe pregătește listele pasagerilor, care urmează a fi publicate în curând. De asemenea, la locul prăbușirii avionului s-au deplasat ambasadorul și consulul Ucrainei în Iran. Iar procurorul general de la Kiev urmează să inițieze un proces penal pe marginea acestei tragedii.

În același context, Zelensky a dispus ca toată flota ucraineană să fie supusă unei testări minuțioase.

Avionul avea la bord 176 de persoane și zbura spre Kiev. Potrivit ultimelor informații, relatate de televiziunea de stat iraniană, niciuna dintre victime nu a putut fi salvată. Echipajele care au fost trimise la locul tragediei nu au putut interveni, pentru că totul era în flăcări, a declarat Pirhossein Koulivand, șeful serviciului medical de urgență al Iranului.

Agențiile iraniene Fars și ISNA au anunțat că aeronava s-a prăbușit din cauza unor probleme tehnice, fără a da alte detalii. Însă potrivit FlightRadar 24, avionul ar fi fost în serviciu de doar trei ani și jumătate.

Potrivit BBC, nu este deocamdată clar dacă prăbușirea avionului are legătură cu evenimentele de peste noapte, când Iranul a ripostat pentru moartea generalului Qasem Soleimani cu rachete balistice trase asupra a două baze militare din Irak, ce găzduiesc militari americani.


Pub