Mai multe farmacii-fantomă, deschise în România pe seama moldovenilor care locuiesc acolo doar pe hârtie

Zeci de mii de moldoveni care și-au înregistrat domiciliile peste Prut doar ca să obțină cărți de identitate românești au fost luați în calcul de fosta ministră a Sănătății de la București, pentru a da undă verde înființării a șapte noi farmacii într-o localitate deja suprasaturată de unități de comercializare a medicamentelor - orașul Vaslui, scrie Riseproject.ro.

Foto: riseproject.ro

Fosta ministră își justifică fapta simplu, bazându-se pe prevederile legale - pragul maxim al numărului de farmacii admise de lege în Vaslui – una la 3.500 de persoane – nu fusese încă atins, ținând cont de populația scriptică a orașului. Sorina Pintea recunoaște, însă, că această populație nu are, în cazul de față, nicio legătură cu adevărata situație demografică a localității.

Este vorba despre o populație care o triplează, în mod artificial, pe cea reală, prin înglobarea a zeci de mii de cetățeni proveniți din Republica Moldova – persoane care și-au înregistrat domiciliile aici doar pentru a putea obține cărți de identitate românești.

Așadar, potrivit sursei citate, o populație-fantomă, care nu calcă niciodată în Vaslui și care nici nu ar avea loc, fizic, să trăiască în acest oraș, a fost luată de referință pentru a mări numărul „farmaciilor-fantomă”.

Adică efectivele miilor de farmacii înființate, pe tot cuprinsul României, prin încălcarea cotelor maximale de unități farmaceutice, pe care Parlamentul și Guvernul le-au stabilit, de mai bine de douăzeci de ani, pentru piața de retail a medicamentelor.

Una dintre cele șapte autorizații eliberate, pe picior de plecare, de Sorina Pintea a fost deja scoasă la vânzare! Cea care a obținut-o în octombrie de la minister nu are niciun gând să o folosească pentru a administra, în baza ei, o farmacie. Vrea doar să transforme foaia de hârtie cu antetul Ministerului, cât mai repede, în bani cash. Reporterii RISE Project au negociat cumpărarea autorizației de funcționare, iar cel mai mic preț pe care l-au putut obține de la vânzătoare a fost de 235.000 de euro!

235.000 de euro, doar pentru o „coală de scris” cu semnătura ministrei Sănătății

Prin extrapolare, șapte autorizații ar putea fi vândute cu 1,645 de milioane de euro. Aceasta este, de fapt, încărcătura mizei financiare din spatele deciziei luate, în ultimele zile de ministeriat, de Sorina Pintea.

Cu toate că numeric, cele șapte noi farmacii aprobate de Minister pot părea puține, ele reprezintă o creștere foarte mare, de 25 la sută, a efectivelor de farmacii deschise în Vaslui. De altfel, până la decizia Sorinei Pintea, ultima autorizație de funcționare din acest oraș fusese eliberată acum zece ani. Și aceea fusese emisă în contradicție cu nivelul real al populației localității, de la acea vreme.

Continuarea articolului poate fi citită AICI.


Pub