Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Baze militare americane din Irak,…

Baze militare americane din Irak, bombardate de Iran. Reacția lui Trump

Mai multe baze militare americane din Irak au fost ținta unor atacuri cu rachete în cursul nopții de marți spre miercuri. Atacul a fost inițiat de pe teritoriul Iranului, iar rachetele folosite ar fi balistice, trasmite BBC.

Surse din SUA și Irak au declarat că nu există morți în urma atacurilor lansate de Iran. Atacul cu rachete a durat în jur de 30 de minute, începând la ora locală 01.45. Au fost lansate 22 de rachete balistice, dintre care 17 au lovit baza Al-Asad, iar două nu au explodat. Alte cinci rachete balistice au lovit oraşul Erbil, informează BBC.

https://twitter.com/FarsNews_Agency/status/1214706153344643075

Potrivit CNN, la scurt timp după atacurile cu rachetă, militarii americani au fost văzuți patrulând împreună cu partenerii din Irak.

Președintele american, Donald Trump, a transmis pe Twitter că miercuri dimineaţă va face declaraţii în legătură cu bombardamentele din Irak.

 „Totul e bine! Rachetele au fost lansate din Iran spre două baze militare situate în Irak. Evaluarea victimelor şi daunelor are loc acum. Până acum totul e bine! Avem, de departe, cea mai puternică şi mai bine echipată forţă militară din lume! Voi face declaraţii mâine (miercuri, n.red.) dimineaţă”, a scris Trump pe Twitter.

La 6 ianuarie, sase rachete au lovit capitala irakiană Bagdad, dintre care trei au căzut în Zona Verde, lângă Ambasada Statelor Unite, un perimetru puternic securizată în care se află clădirile guvernului şi misiunile străine. Atunci, potrivit informaţiilor furnizate de poliţie, şase persoane au fost rănite.

Relaţiile între SUA şi Iran sunt tensionate după ce armata americană l-a asasinat în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacţie, autorităţile iraniene au lansat mai multe ameninţări la adresa Statelor Unite.

FOTO: gettyimages