Principală  —  Ştiri  —  Social   —   SONDAJ/ Care ar trebui să…

SONDAJ Care ar trebui să fie salariul funcționarilor publici pentru ca aceștia să nu fie tentați să ia mită

Un funcționar de rând ar trebui să aibă, în medie, un salariu de 15 mii de lei pentru a nu fi tentat să ia mită. Cel puțin așa arată datele unui raport elaborat de Transparency International – Moldova într-un proiect de monitorizare a politicilor anticorupție în autoritățile publice centrale. Raportul a fost realizat în urma intervievării a funcționarilor publici din 13 autorități publice cu risc sporit de corupție. Sondajul a fost desfășurat în octombrie 2019, fiind intervievate 643 de persoane.

Rezultatele intervievării au arătat că funcţionarii nu sunt satisfăcuţi de remunerare. În medie, respondenţii ar dori pentru funcţionarii de rând un salariu de 1,7 ori mai mare decât salariul mediu în sectorul public, salariul unui şef de direcţie – de 2,3 ori mai mare, iar pentru un ministru sau director de agenţie – un salariu de 3,3 ori mai mare decât cel mediu în sectorul public, sau 14,5 coşuri minime de consum.

Care ar trebui să fie salariul lunar al angajaţilor instituţiei pentru a evita tentaţia de a lua plăţi neoficiale? (mii lei)


Funcționar de rândȘef de direcțieMinistru/director
Ministerul Economiei și Infrastructurii15,421,729,6
Ministerul Afacerilor Interne14,818,826,1
Ministerul Finanțelor14,720,329,4
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale13,518,626,2
Ministerul Justiției14,320,128,8
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării13,919,225,8
Ministerul Afacerilor Externe13,11826
Ministerul Sănătății, Familiei și Protecției Sociale14,620,228,7
Serviciul Vamal19,825,635,4
Biroul Vamal Centru18,424,230,6
Agenția Proprietății Publice12,818,227,6
Poliția de Frontieră14,219,726,1
Serviciul Fiscal de Stat16,322,532,3

Conform datelor colectate de Transparency International – Moldova, funcționarii de rând ar trebui să aibă, în medie, un salariu de 15,1 mii lei, un șef de direcție – 20,5 mii lei, iar salariul unui ministru sau director ar trebui să se ridice, în medie, până la 28,7 mii lei. Totodată, funcționarii din aparatele centrale ale Serviciului Vamal și Serviciului Fiscal de Stat ar cere un salariu semnificativ mai mare decât celelalte autorități centrale, aceasta nefiind legat de un nivel mai ridicat de riscuri sau condiţii de lucru nefavorabile, ci mai degrabă de „oportunităţi de obţinere a altor venituri legate de funcţia ocupată”.

Totodată, majoritatea respondenţilor nu au făcut diferenţă dintre o întrebare ce ar ţine de un salariu care ar permite un trai decent şi un salariu care nu ar provoca corupţie. Totuşi câţiva respondenţi, răspunzând la întrebare, au venit cu următoarele comentarii:

  • „Un funcţionar onest nu ia mită, indiferent de salariu. Dar pentru munca depusă salariul e foarte mic” (Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, MECC);
  • „Nu depinde de salariu, depinde de persoană” (MECC);
  • „Conştiinţa şi sufletul curat, demnitatea omului nu depinde de salariu” (Biroul Vamal Centru);
  • „Tentaţia nu provine din venituri mici, de cele mai multe ori observăm că persoanele care iau plăţi neoficiale au salarii suficient de mari, pur şi simplu, funcţia pe care o deţin le permite să facă acest lucru” (Ministerul Finanțelor);
  • „Trebuie de educat corect tânăra generaţie” (Serviciul Vamal).

Fiind întrebaţi de ce nu ar denunţa cazuri de corupţie, circa patru din zece respondenţi au spus ca nu sunt încrezuţi că vor fi protejaţi ca avertizori de integritate. Trei din zece cred ca aceasta le-ar crea probleme. Doi – că acest risc nu ar fi de folos şi doar unu din zece – că denunţarea corupţiei nu este responsabilitatea lor.

Foto:  https://anticorruptiondigest.com/