Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Premierul României, la Bruxelles: Nu…

Premierul României, la Bruxelles: Nu putem să considerăm un partener serios actualul guvern al R. Moldova

Aflat în prima sa vizită oficială în calitate de prim-ministru al României la Bruxelles, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni, Ludovic Orban și-a exprimat susținerea pentru o abordare strictă și condițională din partea Uniunii Europene, care să permită continuarea reformelor interne, în special cele din domeniul justiției, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. Acesta însă le-a mai transmis europenilor că actualul guvern al R. Moldova, condus de Ion Chicu, nu poate fi considerat „un partener serios”.

„Am transmis un mesaj care e foarte bine cunoscut după moțiunea de cenzură depusă de PSRM, partidul lui Dodon, care a dus la căderea guvernului Maia Sandu, iar ulterior la formarea unui guvern PSRM, fără singura forță politică clar pro-europeană și care avea girul nostru, şi numai al nostru, și ne conferea garanția unui parcurs european pentru Republica Moldova. Deci tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul guvern”, a declarat premierul român, întrebat de jurnaliști dacă a discutat cu oficialii europeni despre situaţia din Republica Moldova.

Ludovic Orban a mai adăugat că i-a comunicat atât comisarului pentru extindere, cât şi altor oficiali europeni, că trebuie să privească cu maximă exigență tot ceea ce se întâmplă în Republica Moldova și, practic, dacă nu se respectă angajamentele care au fost luate în ceea ce privește parcursul european, „Uniunea Europeană, Comisia Europeană să reacționeze în consecință”.

Anterior, după căderea Guvernului Sandu, și președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat că demersul socialiștilor cu privire la demiterea Guvernului este îndreptat împotriva intereselor pe termen lung ale R. Moldova. Șeful statului român a mai menționat că în cele cinci luni de activitate, Executivul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor.