Afacerea care ne permite să nu cumpărăm hainele pe care le purtăm

PE SCURT

În această perioadă, cu sărbători și evenimente interesante la care vrei să participi activ, trebuie să-ți găsești ținutele perfecte. De aceea, mai mulți tineri antreprenori au decis să-și deschidă mici afaceri cu haine. Ei oferă costume, rochii, dar și haine pentru fiecare zi, la un preț simbolic.

Astfel, ei câștigă bani, iar tu te alegi cu o vestimentație potrivită pentru care plătești puțin și pe care nu va trebui să o depozitezi în garderobă.

PE LUNG

O soluţie la care apelează, de regulă, cei care caută ţinute deosebite de ocazie începe să devină tot mai folosită de cei care caută articole vestimentare de zi cu zi: închiriatul de haine. Cum multă lume nu dispune de spaţiul necesar păstrării unei garderobe foarte cuprinzătoare sau nu doreşte să cumpere haine pe care să le poarte foarte rar şi nici să umble mai tot timpul îmbrăcată cu aceleaşi lucruri ori vrea să vadă dacă un anumit stil sau accesoriu i se potriveşte, au apărut o serie de firme care le oferă celor care apelează la serviciile lor posibilitatea de a închiria ce le trebuie, relatează Wall Street Journal.

Astfel, oamenii care apelează la aceste servicii trebuie să plătească un abonament lunar de la 20 până la 80 de dolari, iar în schimb primesc hainele pe care și le doresc. Printre aceste firme, ale căror servicii sunt disponibile online, se numără Rent the Runway, la care se pot selecta articole pe baza unor criterii de culoare, mărime sau vârstă, Gwynnie Bee, unde clientele au posibilitatea alcătuirii unei liste de 25 de articole de toată ziua sau de weekend din care să le marcheze pe cele preferate, Le Tote, unde clientele trebuie să răspundă la un chestionar şi să creeze o listă cu hainele şi accesoriile dorite, după care un specialist alege trei piese de îmbrăcăminte şi două accesorii, care le vor fi trimise după ce-şi dau aprobarea, ori The Ms. Collection, unde însă nu se pot alege produsele de închiriat, ele fiind selectate de un specialist pe baza profilului solicitantei. Aceste servicii funcţionează pe bază de abonament lunar. Un alt serviciu este Armarium, care oferă spre închiriere haine şi accesorii de la mari creatori de modă sau vintage şi, spre deosebire de celelalte, nu funcţionează pe baza unui abonament lunar, ci percepe o taxă de până la 20% din preţul de magazin al produsului închiriat pentru patru zile, plus taxe de expediţie şi pentru eventuale stricăciuni produse acestuia. 

Aceste servicii nu sunt doar niște idei de afacere bune, dar și perfecte pentru această eră, când ne place să consumăm tot mai mult. Astfel, că adesea cumpărăm multe lucruri pe care nici nu reușim să le mai purtăm, iar aceste servicii ne ajută să reducem cheltuielile și să nu irosim resursele pentru haine.

Potrivit GlobalData Retail, piața de închirieri de îmbrăcăminte a fost evaluată la aproximativ 1 miliard de dolari în 2018 și crește cu peste 20% anual, se așteaptă să ajungă la 2,5 miliarde de dolari până în 2023. Alexis DeSalva, un analist de retail și comerț electronic cu Mintel, a declarat pentru digiday.com că studiile firmei sale au arătat că tinerii activi și dornici de schimbare sunt cei mai interesați de astfel de servicii. 

În prezent, nu mai avem nevoie să mergem ore în șir printre rafturile magazinelor și să cheltuim o groază de bani ca să îmbrăcăm ceea ce ne place. Totul este la un click distanță și astfel, ajungi să economisești, timp, bani și să protejezi mediul de lucrurile pe care le folosim doar o singură dată.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.